Verheugd over meer zeggenschap covid-maatregelen

Source: 50PLUS i, published on Monday, July 12 2021.

De fractie van 50PLUS in de Eerste Kamer is verheugd dat de Senaat meer bepalende zeggenschap verkrijgt met het nieuwe wetsvoorstel wijziging Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm).

“Immers gaat het hier niet over zomaar een wetsvoorstel, maar over een wet die ondanks zijn tijdelijke aard verstrekkende gevolgen heeft. Wij zullen als fractie van 50PLUS dan ook voor gaan stemmen” sprak Senator Martin van Rooijen maandag 12 juli in een debat over het wetsvoorstel.

Hij bracht onder meer naar voren: “Besluiten die worden genomen op grond van de Twm kunnen van grote maatschappelijke betekenis zijn. Niet alleen raken ze aan bepaalde grondrechten van de burger maar ze grijpen diep in op het persoonlijke leven. Ik denk hierbij aan de lock down van de afgelopen maanden, verplicht thuiswerken, het sluiten van de scholen en alle andere vrijheidsbeperkende maatregelen die sinds vorig jaar maart zijn genomen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.”

Het wetsvoorstel regelt dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer van de Staten-Generaal het recht krijgt om in de toekomst een bij koninklijk besluit vastgestelde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm) ongedaan te maken en daarmee de werkingsduur van de Twm definitief te beëindigen.

Van Rooijen waarschuwde dat zoals de situatie nu is, het er niet naar uit ziet dat de mensen die een eerste vaccinatie hebben gehad op tijd hun tweede vaccinatie hebben kunnen halen om goed beschermd te zijn tegen de Delta-variant die veel besmettelijker is dan de Britse-variant.

Naar de mening van de 50PLUS-Senaatsfractie is het niet alleen zo dat als de Delta-variant zo explosief rondgaat onder jongeren, de kans groot is op nieuwe mutanten die een bedreiging kunnen vormen voor de bescherming door vaccinaties, maar ook dat het risico op long-covid, en de daarbij behorende druk op de zorg nog voor behoorlijke problemen kan zorgen.

“Hiermee komt de zorg-continuïteit in gevaar. Immers is er ook nog een tsunami aan herstelzorg die moet worden opgepakt, en bovendien wordt er dit jaar een griepgolf verwacht in het najaar”, aldus Martin van Rooijen.

Hij wees erop dat op dit moment grote groepen veertigers, vijftigers en zestigers die nog niet volledig gevaccineerd zijn een groter risico lopen alsnog ziek te worden of zelfs in het ziekenhuis te belanden . Ook ouderen en kwetsbaren bij wie het vaccin niet volledig aanslaat, lopen gevaar.

Van Rooijen verder in zijn betoog: “De minister is ongetwijfeld bekend met het fenomeen dat vaccinatie beschermt tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname, maar niet volledig tegen besmettingen. En de bescherming van 1 vaccinatie is een stuk lager in percentages uitgedrukt. Met andere woorden als de besmettingen bij de jongeren oplopen en er groepen 40-ers en 50-ers (hun ouders) nog niet volledig zijn ingeënt is het volgens onze fractie wachten op toename van ziekenhuisopnamen op de verpleegafdelingen en wellicht ook op de IC.”

Lees HIER het volledige betoog van Martin van Rooijen.

12 juli2021