Informateur Hamer grijpt in om formatie-impasse te breken

Tuesday, June 22 2021, 16:07
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - Informateur Mariëtte Hamer i heeft Mark Rutte i (VVD i) en Sigrid Kaag i (D66 i) verzocht om de aanzet tot een regeerakkoord te gaan schrijven. Ze hoopt daarmee de impasse in de formatie van de afgelopen weken door te breken. Vanmiddag om 13:30 heeft zij haar eindverslag aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp i (D66) aangeboden.

Deze maatregel volgt op de onderlinge blokkades tussen de zes partijen in de formatie, nadat bleek dat ook het onderlinge overleg tussen de partijen van afgelopen weekend niet tot een doorbraak leidde. De VVD en het CDA i willen liever niet met twee linkse partijen, terwijl PvdA i en GroenLinks i elkaar vasthouden. D66 wil niet met de ChristenUnie i, en die laatste wil pas meedoen als alle andere opties niet gelukt zijn.

D66-leider Sigrid Kaag heeft al met ja op het verzoek van de informateur gereageerd. Naar verwachting krijgen zij en Rutte twee tot drie weken om de aanzet te voltooien. Daarna komt er vermoedelijk een pauze van drie weken en zou daarna de volgende fase van de formatie beginnen. Informateur Hamer denkt dat de onderhandelingen over een nieuwe coalitie half augustus zullen beginnen. Naar verwachting zal de Tweede Kamer haar morgen opnieuw als informateur aanstellen.

Bron: NOS