Gesprekken formatie gaan door ondanks interne situatie CDA

Tuesday, June 15 2021, 10:42

DEN HAAG (PDC i) - Informateur Mariëtte Hamer i ontvangt vandaag in tweetallen Mark Rutte i (VVD i), Wopke Hoekstra i (CDA i) en Sigrid Kaag i (D66 i) voor verdere gesprekken over het te vormen kabinet. Om 13:00 ontvangt zij Rutte en Hoekstra, om 16:00 Kaag en Hoekstra en tot slot Rutte en Kaag om 18:00.

De nieuwe gesprekken volgen op de onderonsjes van gisteren tussen Hoekstra en ChristenUnie i voorman Gert-Jan Segers i, Hoekstra en Lilianne Ploumen i (PvdA i) en Ploumen en Jesse Klaver i (GroenLinks i). Deze ontmoetingen stonden al gepland voor het vertrek van Pieter Omtzigt i uit het CDA, dat grote gevolgen heeft voor die partij.

Volgens de informateur vordert de formatie desalniettemin gestaag, ondanks dat de ontwikkelingen binnen het CDA aanleiding waren voor een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp i (D66) om uitstel te vragen voor het afronden van haar werkzaamheden. Het is vooral de vraag wat het CDA van plan is omtrent de formatie, nu fractievoorzitter Hoekstra heeft aangekondigd de interne situatie boven de formatie te zullen zetten.

Later deze dag zullen wellicht statements van de deelnemers aan de gesprekken volgen. De verwachting is dat er later deze week ook een uitgebreider verslag van de informateur zal volgen.

Bron: NRC Handelsblad/de Volkskrant