Brief regering; Onderzoek ervaringen van pgb-zorgverleners met de Wet arbeidsmarkt in balans - Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Wet financiering sociale verzekeringen en enige andere wetten om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren (Wet arbeidsmarkt in balans)

Deze brief is onder nr. 77 toegevoegd aan dossier 25657 - Persoonsgebonden Budgetten (PGB's) en wetsvoorstel 35074 - Wet arbeidsmarkt in balans i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Wet financiering sociale verzekeringen en enige andere wetten om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren (Wet arbeidsmarkt in balans); Brief regering; Onderzoek ervaringen van pgb-zorgverleners met de Wet arbeidsmarkt in balans
Document date 25-05-2021
Publication date 25-05-2021
Nummer KST3507477
Reference 35074; 25657, nr. 77
Commission(s) Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

35 074

25 657

Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs, de Wet financiering sociale verzekeringen en enige andere wetten om de balans tussen vaste en flexibele arbeidsovereenkomsten te verbeteren (Wet arbeidsmarkt in balans)

Persoonsgebonden Budgetten

Nr. 77

BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 25 mei 2021

Op 1 januari 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking getreden. Onderdeel van deze wet is dat werknemers die op oproepbasis werken meer rechten krijgen. Zo moeten werkgevers bijvoorbeeld sinds 2020 oproepkrachten minstens 4 dagen van tevoren oproepen voor werk. Als de werkgever een oproep binnen 4 dagen afzegt, heeft de oproep-werknemer recht op loon over de uren die afgezegd zijn. Ook moeten werkgevers oproepkrachten na 12 maanden een vaste arbeidsomvang aanbieden naast nog een aantal andere maatregelen.

Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), heeft aangegeven dat zij de nieuwe oproepmaatre-gelen moeilijk uitvoerbaar vindt voor budgethouders die zorgverleners op oproepbasis in dienst hebben. Er zijn op basis van deze signalen gesprekken gevoerd met Per Saldo en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Gezamenlijk is besloten te onderzoeken welke knelpunten zorgverleners ervaren in hun werk op oproepbasis en hoe zij de nieuwe regels ervaren. Bijgevoegd bied ik u dit onderzoek aan1.

Er kunnen een aantal conclusies uit het rapport getrokken worden. De bekendheid met de regels die gelden voor oproepwerknemers kan nog verbeterd worden, met name met betrekking tot het 3 uurs-criterium. Deze regel waarbij oproepwerknemers recht hebben op ten minste 3 uur loon als ze worden opgeroepen bestaat al sinds 1996, maar is niet goed bekend en wordt ook niet altijd nageleefd. Met de Wab zijn aanvullende regels in werking getreden. Deze regels omtrent de vierdagentermijn en met name het aanbod van het contract met vaste uren 12 maanden hebben een

1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-35074-77 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

grotere bekendheid. Overigens blijkt uit het onderzoek dat een groot deel van de zorgverleners een vrijwel constant aantal uren per week werkt op vaste dagen.

Er is een grotere groep zorgverleners die deze regels belangrijk vindt, dan dat er zorgverleners zijn die de Wab-regels onbelangrijk vinden. Wel geven sommige zorgverleners aan dat ze dit eerder voor anderen belangrijk vinden dan voor henzelf. Dat komt omdat de problemen in de praktijk vaak in goed onderling overleg opgelost worden. De intrinsieke motivatie van zorgverleners en de persoonlijke relatie met de budgethouder speelt hierbij een belangrijke rol. De keerzijde hiervan is dat zorgverleners soms terughoudend zijn met het effectueren van rechten, en zichzelf ondergeschikt maken (met name bij het 3-uurscriterium).

Over het algemeen laat het rapport zien dat er weinig problemen rondom de Wab voor zorgverleners zijn. De problemen die er zijn worden in de praktijk in goede harmonie worden opgelost. Overigens blijkt uit het rapport dat de wet in bepaalde gevallen niet wordt nageleefd, mogelijk ook door de eerdere benoemde onbekendheid van de regels.

Daarnaast is aan pgb-zorgverleners die op oproepbasis werken gevraagd naar algemene knelpunten die zij ervaren in hun werk. Hierbij wordt vooral «administratieve rompslomp» genoemd die in de praktijk voor ergernis zorgt. Bij ziekte van de budgethouder is er soms extra zorg nodig, maar daar is in de praktijk het budget niet op geënt, evenals bij vakantie. Niettemin blijkt uit het onderzoek dat de budgethouder en zorgverlener er vaak onderling wel uitkomen.

Op basis van dit onderzoek kan samen met werkgevers en werknemers verkend worden hoe de knelpunten in de praktijk geadresseerd kunnen worden, rekening houdend met de belangen van beide partijen. Belangrijk is dat de te implementeren Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden beperkingen aanbrengt in de mogelijke oplossingsrichtingen.2 Zo vereist deze richtlijn een redelijke aankondiging vooraf van de te werken uren voor werknemers met variabele werkuren implementeren en hoort er een schadevergoeding te zijn bij te late afzegging van deze oproep. Zoals eerder aangegeven is in Nederland met de Wet arbeidsmarkt in balans een vierdagentermijn ingevoerd. De komende periode zullen de gesprekken met verschillende partijen worden gevoerd.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

  • W. 
    Koolmees

2 Richtlijn (EU) 2019/1152 i van het Europees Parlement en de Raad van 20 juni 2019 betreffende transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie, OJ L 186, 11.7.2019, p. 105-121.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 074, nr. 77 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.