Scherpere keuzes nodig voor Europees industrie- en waterstofbeleid

Source: GroenLinks (GL) i, published on Monday, May 17 2021.

Deze week bespreekt het Europees Parlement de vernieuwde industriestrategie, daarnaast stemt het Europarlement over een belangrijk onderdeel van groen industriebeleid: de waterstofstrategie. Wat GroenLinks betreft ontbreekt het bij beide voorstellen aan gebrek aan duidelijke keuzes. “De klimaatopgave voor de industrie is gigantisch, maar de uitstoot gaat hier te langzaam omlaag. Daarom moet duidelijkheid komen over welke groene industrie we willen en hoe Europese investeringen daaraan bijdragen’’, aldus Europarlementariër Bas Eickhout.

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

De Commissie moest de industriestrategie van maart 2020 updaten toen in die maand het coronavirus Europa bereikte. Vorig jaar was GroenLinks kritisch omdat in de strategie de klimaatambities uit de Green Deal onvoldoende werden omgezet in nieuwe, concrete plannen. Hoewel nu het nieuwe Europese klimaatdoel is opgenomen, komt de uitwerking daarvan onvoldoende terug in de nieuwe strategie. Eickhout: “De Commissie wil werken aan zogenaamde transitiepaden voor ecosystemen zoals toerisme en industrie, maar dat lijkt vooralsnog vooral te gaan om overleggen en onderzoeken. De industrie is gebaat bij duidelijkheid. Dus: kies een aantal sectoren en kansrijke industriële sectoren, zoals staal of de chemie, waar een plan voor komt om zo snel mogelijk klimaatneutraal te worden.”

Deze week stemt het Europarlement ook over een rapport dat richting moet geven aan een belangrijk onderdeel van de industriepolitiek, de waterstofstrategie. “Waterstof is vooral geschikt voor langeafstandsvervoer en de industrie. We weten dat deze sectoren gigantische hoeveelheden groene waterstof, opgewekt met duurzame energie, nodig hebben om te verduurzamen. Om de beschikbare energie zo effectief mogelijk in te zetten is een duidelijke strategie nodig. Maar in dit voorstel ontbreken duidelijke keuzes wat betreft de toepassing van waterstof en wordt de deur open gehouden voor subsidies voor waterstof opgewekt met fossiele energie. Dat is echt onvoldoende”, aldus Eickhout.

GroenLinks wil de bewoording in het waterstofrapport nog aanscherpen. Zo moet er alleen Europees geld gaan naar groene waterstof en moet waterstof in de transportsector alleen worden ingezet als er geen andere opties zijn. Hiermee moet de juiste input gegeven wordt voor het klimaatpakket dat de Commissie presenteert in juli, waaronder ook nieuwe voorstellen op gebied van vergroening van de industrie.