Brief Nationale ombudsman; Aanbieding van het jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2020 - Jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2020

Deze brief is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 35743 - Jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2020.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2020; Brief Nationale ombudsman; Aanbieding van het jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2020
Document date 11-05-2021
Publication date 11-05-2021
Nummer KST357431
Reference 35743, nr. 1
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

35 743

Jaarverslag van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman over 2020

Nr. 1

AANBIEDING VAN HET JAARVERSLAG VAN DE NATIONALE OMBUDSMAN, DE KINDEROMBUDSMAN EN DE VETERANENOMBUDSMAN OVER 2020

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,

Den Haag, 11 mei 2021

Hierbij ontvangt u het verslag over 2020 van de Nationale ombudsman, de Kinderombudsman en de Veteranenombudsman.

Ons jaarverslag heeft betrekking op een jaar dat anders verliep dan iemand had kunnen verwachten. De coronacrisis had in 2020 een enorme impact op het persoonlijke leven van burgers, op de economie en op de relatie tussen burger en overheid - en heeft dat nog steeds.

De Nationale ombudsman ziet toe op het behoorlijk handelen van de overheid. De Kinderombudsman bevordert dat de kinderrechten in Nederland nageleefd worden. De Veteranenombudsman komt op voor veteranen. Wij zetten ons in voor mensen die vastlopen in de maatschappij. Juist burgers die kwetsbaar zijn en moeite hebben om mee te doen in de samenleving, verdienen de aandacht van de overheid en van ons.

«De burger verdient beter», dat is de titel van het jaarverslag over 2020.

De relatie tussen burger en overheid stond afgelopen jaar onder druk. Niet alleen door de coronacrisis. De affaire rond de kinderopvangtoeslagen heeft laten zien wat er gebeurt als de overheid burgers niet vertrouwt. En hoe schadelijk dit is voor het vertrouwen van burgers in de overheid.

Het herstellen van het vertrouwen begint ermee dat de overheid haar werk goed doet. Burgers verwachten een behoorlijke behandeling door de overheid. Een overheid die eerlijk, simpel en begripvol is. Wij zijn ervan overtuigd dat dit beter kan én moet. Nederland beschikt over sterke instituties, die moeten zorgen voor het functioneren van de rechtsstaat.

We hopen dat dit jaarverslag een aansporing is voor het kabinet en de nieuwgekozen Tweede Kamer om wetgeving te maken die simpel en

kst-35743-1 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2021

begrijpelijk is. Wij zullen de overheid blijven aanspreken. Want de burger verdient beter.

Met vriendelijke groet,

Kinderombudsvrouw,

Margrite Kalverboer

Substituut ombudsman,

Joyce Sylvester

Nationale ombudsman en Veteranenombudsman,

Reinier van Zutphen

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 743, nr. 1 2


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.