Gezondheid boven economie: PvdD wil voor­lopige sluiting van Tata Steel

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, April 15 2021.

15 april 2021

Onderzoek wijst uit wat omwonenden van Tata Steel IJmuiden al lang weten: ze zijn vaker ziek door de schadelijke uitstoot van de enorme staalfabriek. De Partij voor de Dieren wil dat de regering zo snel mogelijk actie onderneemt om de gezondheid van de bewoners te beschermen. Kamerlid Eva van Esch heeft daarom schriftelijke vragen gesteld.

Nieuwonderzoek van het RIVM in samenwerking met de GGD en onderzoeksinstituut Nivel bewijst dat bewoners in het gebied rond Tata Steel IJmuiden vaker last hebben van acute gezondheidsklachten zoals hoofdpijn en misselijkheid dan op andere plekken in Nederland. Ook komen hartklachten, diabetes, COPD, en longkanker daar vaker voor. Voor de bewoners is dit een nieuwe bevestiging van wat zij al wisten. “Economische belangen worden boven de gezondheid van de vele omwonenden gesteld, terwijl er geen woord Spaans is aan het nieuwste RIVM rapport over Tata Steel: de fabriek is ziekmakend. De regering moet verantwoordelijkheid nemen en Tata Steel sluiten totdat dit opgelost is,” aldus Van Esch.

Grafietregens en stofwolken die neerdalen op huizen, scholen, en kinderspeelplaatsen waren aanleiding voor het vervolgonderzoek naar Tata Steel. De problemen spelen al langer, maar het nieuwe onderzoek schetst een onthutsend beeld waarvan Van Esch de onderste steen boven wil hebben. “Deze affaire toont aan dat de volksgezondheid niet voldoende beschermd is binnen de bestaande milieuwetgeving. De overheid móet de regie pakken om de omwonenden te beschermen. Daarbij moet ook aandacht zijn voor de impact die de schadelijke neerslag heeft op het milieu.”