Hoor­zitting Europees Parlement na succesvol burger­i­ni­­ti­atief ‘Stop de kooien’

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, April 15 2021.

15 april 2021

De EU moet zo snel mogelijk een wettelijk verbod invoeren op het houden van dieren in kooien. Die oproep doet Europarlementariër Anja Hazekamp donderdag tijdens een officiële hoorzitting in het Europees Parlement, naar aanleiding van het succesvolle burgerinitiatief ‘Stop de kooien’, ondertekend door 1,4 miljoen burgers.

Meer dan 342 miljoen dieren die in Europa worden gehouden voor voedselproductie, brengen hun leven door in kooien. In Nederland gaat het om zo'n 5,5 miljoen dieren. Kippen, kwartels, konijnen, varkens, eenden, ganzen en kalfjes behoren tot de diersoorten die in kooien gehouden worden "Deze dieren hebben geen bewegingsruimte en kunnen zich vaak niet eens omdraaien of uitstrekken door ruimtegebrek. Hun leven is één grote lijdensweg,” zegt Hazekamp.

Volgens recent onderzoek door het Europees Parlement, waaraan onder meer de Universiteiten van Utrecht en Wageningen meewerkten, is het mogelijk om de veehouderij volledig kooivrij te maken. EU-wetgeving is hiervoor het beste middel, aldus het onderzoek.

"Experts en wetenschappers zijn het er allang over eens dat het gebruik van kooien wreed, achterhaald en onnodig is. En nu vragen ook burgers massaal om dieren beter te beschermen en ze voorgoed uit deze kooien te bevrijden. Het is nu aan de Europese Commissie om te laten zien dat ze het burgerinitiatief als democratisch instrument serieus neemt en dat burgers niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk voor verandering kunnen zorgen,” aldus Anja Hazekamp.

De hoorzitting naar aanleiding van het burgerinitiatief 'Stop de kooien' is donderdag 15 april tussen 9:00 en 12:00 uur live te volgen op de website van het Europees Parlement.