Notitie lid Wiersma (VVD) Wetenschapstoets Nationaal Groeifonds

1.

Kerngegevens

Officiële titel Notitie lid Wiersma (VVD) Wetenschapstoets Nationaal Groeifonds
Document date 09-04-2021
Publication date 09-04-2021
External link original article

2.

Text

Notitie rapporteur

aan Leden en plv. leden van de vaste commissie voor EZK

in afschrift aan Leden en plv. leden van de vaste commissie voor EZK

van Dennis Wiersma

datum 1 april 2021

onderwerp CW3.1. wetenschapstoets groeifonds

te betrekken bij procedurevergadering EZK 13 april 2021

  • A. 
    D. Wiersma

T 3973

E d.wiersma@tweedekamer.nl

INTERN GEBRUIK

Deze notitie is uitsluitend bestemd voor intern gebruik door de leden.

pagina 1/1

Aanleiding

Op verzoek van de commissie hebben twee wetenschappers gekeken naar het Nationaal Groeifonds vanuit het perspectief van de Comptabiliteitswet, artikel 3.1. In de bijlage treft u hun bevindingen aan.

Toelichting

Kamerleden Sneller en Snels hebben in nauwe samenwerking met VSNU voorzitter en oud-Kamerlid Pieter Duisenberg een wetenschappelijke toets ontwikkeld. Die toets kunnen Kamercommissies inzetten en is erop gericht vast te stellen of een voorstel in lijn is met relevante wetenschappelijke inzichten en voldoet aan de eisen van de comptabiliteitswet (artikel 3.1.). De comptabiliteitswet stelt dat beleidsvoorstellen goed onderbouwd dienen te zijn en een toelichting moeten geven t.a.v. de “doelstellingen, doeltreffendheid en doelmatigheid die wordt nagestreefd”.

Prof. Brakman en prof. Van Witteloostuijn hebben op verzoek van de commissie naar de onderbouwing van het groeifonds gekeken en dit getoetst aan wetenschappelijke inzichten in hun vakgebied. Hun bevindingen kunnen worden gebruikt bij nadere behandelingen van het Nationaal Groeifonds, waaronder de nog te ontvangen instellingswet. De hoogleraren hebben aangegeven graag bereid te zijn hun bevindingen nader toe te lichten in een technische briefing.

Beslispunten

  • De bevindingen van de wetenschappers betrekken bij de behandeling van het Nationaal Groeifonds (waaronder de nog te ontvangen instellingswet).
  • Technische briefing organiseren waar de wetenschappers een nadere toelichting kunnen geven op hun bevindingen.

 
 
 
 

3.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.