575.000 kippen stierven op weg naar het slachthuis

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, April 8 2021.

8 april 2021

De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld over de enorme aantallen kippen die sterven tijdens het transport naar het slachthuis. Uit cijfers die Stichting Animal Rights heeft opgevraagd bij de NVWA, blijkt dat vorig jaar 575.000 kippen dood aan kwamen bij het slachthuis. [1] Tweede Kamerlid Leonie Vestering wil van demissionair landbouwminister Schouten weten wat zij vindt van deze hoge sterfte en vraagt haar om rustige vangmethoden voor kippen verplicht te stellen.

Jaarlijks sterven er honderdduizenden kippen op weg naar het slachthuis. In 2018 noemde de NVWA de dood van 800.000 kippen tijdens transport per jaar nog ‘een laag niveau’.[2] Vestering: “De dieren worden in de stallen aan hun poten van de grond geharkt en met een aantal dieren tegelijk in kratten gepropt of gegooid. Dit leidt tot botbreuken, bloedingen en ernstige kneuzingen. Vervolgens worden de kratten opgestapeld en in vrachtwagens geladen zonder watervoorziening. Vertraging of extreme temperaturen onderweg zorgen al snel voor enorm dierenleed en grote aantallen dieren die sterven.”

Desondanks treedt de NVWA pas op als meer dan 1% van de dieren dood aankomt bij het slachthuis. Vestering: “1% van 606 miljoen kippen die jaarlijks aankomen bij Nederlandse slachthuizen betekent dat meer dan 6 miljoen dieren zouden mogen sterven tijdens het transport voordat er actie wordt ondernomen. Snelheid, kosten en massa staan voorop. Het is absurd dat de dood van zoveel dieren daarbij voor lief wordt genomen. De enige oplossing hiervoor is om het aantal kippen dat wordt gefokt, gebruikt en geslacht fors te verminderen.”

Lees de vragen hier.

[1] https://www.animalrights.nl/%E2%80%9Csterven-als-vliegen%E2%80%9D-meer-dan-een-half-miljoen-kippen-sterft-ieder-jaar-op-weg-van-stal-naar

[2] https://www.nvwa.nl/over-de-nvwa/documenten/consument/eten-drinken-roken/vlees-en-vleesproducten/risicobeoordelingen/integrale-risicoanalyse-pluimveevleesketen