Europarlementariër Strik leidt onderzoek naar misstanden EU-grensagentschap

Tuesday, February 23 2021, 16:08

DEN HAAG (PDC i) - De Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik i van GroenLinks i gaat leiding geven aan het onderzoek dat is ingesteld naar misstanden bij het Europees grensagentschap, Frontex i. Frontex wordt ervan beschuldigd migranten met pushbacks illegaal tegen te houden aan de Turks-Griekse grens. Daarnaast zou er sprake zijn van wangedrag, intimidatie en mogelijk fraude.

Eurocommissaris van Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson i, heeft de kritiek op het Europees grensagentschap tijdens een gesloten hoorzitting in het Europees Parlement deze week flink opgevoerd. Volgens Johansson weigert Frontex en haar uitvoerend directeur, Leggeri, de huidige problemen aan te pakken. De reden die Frontex aanvoert, namelijk de snelle groei van de organisatie, is volgens de Eurocommissaris geen goed excuus.

Europarlementariër Strik stelde al meerdere malen vragen over de vermeende misstanden door Frontex. Zij wil "de onderste steen boven krijgen en aanbevelingen kunnen doen zodat het in de toekomst niet meer voor kan komen".

Het onderzoek zal naar verwachting vier maanden duren, waarbij werknemers van Frontex, maar ook de Commissie zelf en EU i-lidstaten, ondervraagd worden. Daarnaast zijn Strik en haar commissie ook van plan journalisten te horen over de zaak.

Bron: Politico, NOS