Onze vragen over de avondklok

Source: Democrats 66 (D66) i, published on Thursday, January 21 2021.

De opmars van de Britse variant van het coronavirus dwingt tot het nemen van nieuwe maatregelen. Veel van de maatregelen die het kabinet woensdag aankondigden, steunen wij dan ook. Maar het kabinet wil er nog een schepje bovenop doen: een avondklok. De vraag is of er reden genoeg is voor een avondklok. Met die vraag worstelen wij.

21.01.2021

De Britse variant van het coronavirus baart het OMT en andere deskundigen grote zorgen. Er is reden om nu ongeruster te zijn dan voorheen. Is dat reden genoeg voor een avondklok, vraagt Rob Jetten zich vandaag af in het coronadebat. Hij heeft nog veel vragen voor het kabinet.

Hoe effectief is de avondklok? En wordt er ook een nachtklok overwogen?

Met een avondklok beperken we de vrijheid. Veel mensen maken zich daarover zorgen. Zoals alleenwonenden, ouders die thuisonderwijs met werk moeten combineren of studenten die hun studie achter hun scherm volgen. Zij kunnen straks mogelijk niet meer ’s avonds naar buiten om te wandelen, sporten of boodschappen te doen.

Bovendien zien we gevaren voor de mentale gezondheid en de impact van het gebrek aan perspectief. Gaan we onze vrijheid sneller terugkrijgen met een avondklok? En is er ook wel rekening gehouden met effecten voor de mentale gezondheid van mensen? En zou een nachtklok of een avondklok vanaf 22:00 ook voldoende effectief kunnen zijn?