Vijf vragen over het toeslagendebat

Source: Democrats 66 (D66) i, published on Tuesday, January 19 2021.

Waarom treedt het kabinet af? Hoe gaan we dan de coronacrisis bestrijden? En hoe gaan we ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt?

Waarom treedt het kabinet af?

Duizenden Nederlanders is ongekend onrecht aangedaan door het falen van politiek en bestuur. De kinderopvangtoeslagaffaire gaat over verwoeste levens, over de pijn en de ellende van heel veel mensen. Heel veel mensen werden onterecht als fraudeur aangewezen. Ze zouden onterecht kinderopvangtoeslag hebben ontvangen en moesten tienduizenden euro’s terugbetalen. Daarbovenop kregen veel ouders een boete. De schulden liepen hierdoor in sommige gevallen op tot wel meer dan 100.000 euro. Onterecht. Als gevolg moest een alleenstaande moeder met drie kinderen het doen met 50 euro per week. Kregen slachtoffers burn-outs. Werden mensen hun huis uit gezet. Kinderen groeiden op in armoede, zonder vakantie of een cadeautje tijdens Sinterklaas of Kerst.

Dit is het gevolg van fout na fout bij de overheid. Mensen werden niet gezien als mens. Kregen onterecht het stempel ‘fraudeur’ op zich geplakt. Bovendien hadden mensen met een dubbele nationaliteit meer kans om gecontroleerd te worden. Dat is racisme.

In de affaire over de kinderopvangtoeslagen is mensen zoveel pijn gedaan. D66 kan en wil niet lichtzinnig over het zware rapport van de onderzoekscommissie heen stappen. Dit is hét moment voor een duidelijke streep, een breuk met een jarenlange politiek van wegkijken. De pijn bij de getroffen gezinnen kan nooit meer rechtgezet worden. Maar de politiek kan wel verantwoordelijkheid nemen. Daarom treedt het kabinet af.