Reisbeperkingen voor het Verenigd Koninkrijk

Source: Democrats 66 (D66) i, published on Thursday, January 14 2021.

In het Verenigd Koninkrijk is een variant van het coronavirus opgedoken dat besmettelijker lijkt te zijn. Tegelijkertijd landen er dagelijks tientallen vluchten uit het Verenigd Koninkrijk op Schiphol. Dat is een onnodig risico voor de gezondheid van Nederlanders. Daarom willen wij minder vluchten en meer testen.

Deze week kondigde het kabinet aan dat de lockdown met met drie weken wordt verlengd. De cijfers van het aantal besmettingen zijn nog niet genoeg gezakt en de druk op de zorg is te groot. Ondertussen is in Londen de noodsituatie ingesteld vanwege de Britse mutatie van het coronavirus. En ook in Zuid-Afrika rukt een mutatie op. Toch landen er dagelijks nog tientallen vliegtuigen uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika in Nederland. Als deze mutaties ook in Nederland verspreid raken, legt dat een druk op de zorg die ons zorgsysteem niet aankan.

Drie keer testen

Reizigers moeten nu 72 uur voor aankomst in Nederland negatief getest zijn. Wat D66 betreft gaan we drie keer testen: vijf dagen voor de vlucht, een sneltest op het vliegveld bij vertrek en nog een derde keer bij aankomst in Nederland. Wie drie keer negatief test, hoeft niet in quarantaine.