Prominenten, senatoren en Statenleden verlaten FVD

Friday, November 27 2020, 13:55

DEN HAAG (PDC i) - Vier prominente FVD-leden hebben de partij verlaten. Het betreft het Eerste Kamerleden Annabel Nanninga en Nicki Pouw-Verweij en de kandidaat-Kamerleden Joost Eerdmans en Eva Vlaardingerbroek. Ook bestuurssecretaris Astrid de Groot is uit de partij gestapt.

Extremistische opvattingen

In een gezamenlijke verklaring zeggen de vier "geen lid te willen zijn van een partij die extremistische opvattingen duldt." "We zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken."

Kandidatenlijst

Met het vertrek van gisteren zijn de nummers drie (Pouw-Verweij), vier (Eerdmans) en vijf (Vlaardingerbroek) van de voorlopige FVD-kandidatenlijst opgestapt. Lijsttrekker Thierry Baudet had zich eerder deze week al teruggetrokken en nummer twee, Theo Hiddema, maakte dinsdag jongstleden zijn vertrek uit de partij en uit de Tweede Kamer bekend.

Eerste Kamerfractie

Vrijdagmiddag maakten nog vier FVD-senatoren bekend zich af te splitsen. Dit zijn Toine Beukering, Hugo Berkhout, Otto Hermans en Bob van Pareren. Zij blijven wel in de Eerste Kamer. Hierdoor blijven alleen Johan Dessing, Paul Frentrop, Lennart van der Linden en Loek van Wely in de FVD-Eerste Kamerfractie over.

Statenleden

In Drenthe en Overijssel hebben in totaal acht van de elf Statenleden aangegeven de partij te verlaten. In Friesland hebben de zes FVD-Statenleden hierover nog geen beslissing genomen.

Bron: NOS, ANP