CDA verheugd over mini-handelsdeal EU met Verenigde Staten

Source: J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, published on Thursday, November 26 2020, 2:07.

De plenaire vergadering van het Europees Parlement ratificeert vandaag de mini-handelsdeal tussen de EU en de VS, die onder meer de invoerheffingen op Amerikaanse kreeften schrapt. De mini-handelsovereenkomst geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 augustus 2020 voor vijf jaar. Het akkoord werd eind augustus van dit jaar door de onderhandelaars van de EU, onder leiding van toenmalig eurocommissaris Phil Hogan, met Washington opgesteld. “Deze minideal is een goede eerste stap om de handelsbetrekkingen tussen de EU en de VS te verbeteren, ondanks lopende geschillen als gevolg van door de VS geheven heffingen op Europese staal- en aluminiumproducten en de staatssteunkwestie over Airbus en Boeing. Laten we verder gaan en deze deal gebruiken als springplank voor een constructievere trans-Atlantische dialoog, ook in het licht van de aanstaande nieuwe presidentiële termijn in de VS”, benadrukt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, lid van de commissie internationale handel. “De kreeftendeal is niet alleen goed nieuws voor onze importeurs van Amerikaanse kreeften en de exporteurs van Europese week- en schaaldieren en kant-en-klaarmaaltijden, glaswaren en afbouwmaterialen, maar voor de gehele toekomst van op regels gebaseerde internationale handel.

In de eerste tariefverlagingsovereenkomst tussen de EU en de VS in maar liefst twee decennia kwamen beide handelsblokken overeen de douanerechten voor een klein aantal tarieflijnen voor 168 miljoen euro aan uitvoer uit de EU en de VS helemaal te schrappen of verder te verlagen. De overeenkomst schrapt de douanerechten op levende of bevroren kreeft die vanuit de VS wordt ingevoerdterwijl de Verenigde Staten haar invoerheffingen voor bepaalde Europese exportproducten waaronder kant-en-klaarmaaltijden, kristalglaswerk, bouw- en wandafwerkingsmaterialen en sigarettenaanstekers verlaagt. De kreeftendeal kreeg eerder deze maand de goedkeuring van de EP-handelscommissie en vorige week ook van de EU-ministerraad.

Volgens de CDA-politica plaatst de minideal de algemene herziening van het EU-handelsbeleid, waarover het EP zich vandaag tegelijkertijd uitsprak in een resolutie, onder een gunstiger gesternte. “Voor ons is het van essentieel belang dat de open internationale handel weer positieve trans-Atlantische impulsen krijgt”, zegt Schreijer-Pierik. “Het handelsbeleid van de EU zal zich in de toekomst richten op een open strategische autonomie, beperking van onze kwetsbare afhankelijkheden op het gebied van voedsel en medische producten, maar ook op de bevordering van de duurzame ontwikkeling, sociale en mensenrechten en het werken aan een gelijker speelveld ten opzichte van derde landen. Het is essentieel dat we daarbij op mondiaal niveau, ook bij de Wereldhandelsorganisatie, de VS weer aan onze zijde vinden. Deze minideal draagt daaraan bij.