Blij en vereerd met de conceptlijst

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Thursday, November 26 2020.

Door Kati Piri op 26 november 2020 Delen

Nu is het officieel: ik sta op plek 6 van de kandidatenlijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Wat is dit ontzettend bijzonder en eervol!

Zeven jaar geleden nam ik een sprong in het diepe en begon ik mijn avontuur in Brussel. Mijn ouders waren er bij op de dag van mijn inauguratie als Europarlementariër. Vooral voor mijn vader, die het communistische Hongarije als zestienjarige jongen wist te ontvluchten, was dit een extra speciale dag. Het Europees Parlement stond voor hem voor de waarden en vrijheden waar hij in zijn jeugd zo naar had gesnakt.

De afgelopen jaren heb ik me met volle overgave ingezet om deze waarden te beschermen: mensenrechten, democratie en gelijkheid. In Polen en Hongarije, waar de rechtsstaat wordt afgebroken en de rechten van minderheden onder druk staan. In Turkije, waar journalisten in de bak worden gegooid en rechters naar huis worden gestuurd. En in Marokko, waar vreedzame activisten in de Rif van hun families werden weggerukt alleen maar omdat zij opkwamen voor hun rechten.

Het opkomen voor mensen die geen stem hebben is altijd mijn grootste drijfveer geweest. Het is de kracht in mensen die bovenkomt, juist als ze onrecht wordt aangedaan, die mij raakt en inspireert. En deze missie, om op te komen voor gelijkheid en rechtvaardigheid, is nog lang niet klaar. Ik kijk ernaar uit om dit de komende jaren voort te zetten vanuit Den Haag. Met dezelfde energie en idealen, maar nog dichter bij mensen om resultaten te behalen die er toe doen.

Net als zeven jaar geleden is dit een speciaal moment. Helaas zal mijn vader mijn overstap naar Den Haag niet meer meemaken. Maar voor mij blijft het uniek dat ik als dochter van een Hongaarse vluchteling de kans krijg om straks hopelijk jullie volksvertegenwoordiger te zijn in de Tweede Kamer. Om samen keihard te gaan werken aan de dubbele opdracht van de sociaaldemocratie: een fatsoenlijk bestaan in een democratische samenleving, hier en elders.

In januari stellen de leden van de PvdA op het congres definitief de lijst vast. Daarna hoop ik op jullie steun bij de campagne. Laten we er iets moois van maken!

We zijn enorm trots dat Kati op de conceptlijst van kandidaten staat. Kati heeft een schat aan ervaring en heeft internationale solidariteit en mensenrechten hoog in het vaandel staan. Ze zal een fantastische toevoeging aan de PvdA-fractie vormen. https://t.co/KLWIsnuFLf

— Agnes Jongerius (@a_jongerius) November 26, 2020