Europees akkoord bereikt over de rechtsstaat vanuit de studeerkamer

Source: A.M. (Agnes) Jongerius i, published on Monday, November 23 2020, 3:00.

Het is nog donker als ik in de auto stap. Bestemming: Den Haag. Sinds het coronavirus uitbrak, komen we als Europarlementariërs nog maar zelden in Brussel. Laat staan in Straatsburg. Het parlement toespreken gebeurt vanuit het Europese liasionbureau in Den Haag en stemmen doen we vanuit huis. Het is onwerkelijk om politiek te bedrijven via een computerscherm.

Politiek gaat over mensen en hun directe leven. Wanneer het leven zich vooral afspeelt tussen de muren van je eigen huis, is het een stuk moeilijker om op de barricades te springen.

Toch zijn we erin geslaagd om vorige week in het Europees Parlement een belangrijk akkoord te sluiten over de begroting van de komende zeven jaar. Niet alleen slaagden we erin om meer geld naar onderwijs en de Green Deal van Frans Timmermans te laten vloeien, we hebben het ook klaargespeeld om landen als Hongarije en Polen te raken waar het het meest pijn doet: in de portemonnee.

De regeringen van deze landen leggen namelijk al een tijd de vrije pers en universiteiten aan banden en ondermijnen de onafhankelijkheid van rechters. Op die manier vallen ze rechtstreeks één van de fundamenten van de rechtstaat aan: de scheiding der machten.

Dankzij het nieuwe akkoord, worden Órban en consorten gekort op de begroting, zolang ze hun voeten afvegen aan de rechtsstaat en aan mensenrechten. Als je lid wil zijn van de Europese club, moet je uiteraard ook de Europese waarden respecteren. Het feit dat we lidstaten die zich niet aan die regels houden nu financieel kunnen bestraffen, is zeer goed nieuws!

De coronacrisis heeft ons allemaal van de wijs gebracht, maar we moeten waakzaam zijn, vanuit ons eigen corona-eilandje, dat politieke leiders deze crisis niet aangrijpen om stiekem de rechtsstaat en burgerrechten afbouwen.

Na een lange plenaire week, klap ik mijn laptop dicht. Er is een belangrijk akkoord bereikt over welke weg de EU zal inslaan. De democratie heeft gesproken. En dat vanuit mijn studeerkamer in Utrecht.