#RedDeCultuur

Source: L.F. (Lodewijk) Asscher i, published on Thursday, October 8 2020.

Red de cultuur en teken de steunverklaring!

Wil je op de hoogte blijven?

Ja Nee

‘Luxor Rotterdam ontslaat een derde van het personeel’, ‘Dutch Design Week Eindhoven gaat niet door’ en ‘Festivalorganisator ID&T schrapt 40 procent van de arbeidsplaatsen’.

Dagelijks horen we de verhalen van mensen die de dramatische gevolgen van corona in hun leven merken. De kunst en cultuur is keihard getroffen. Deze zomer leed de sector een omzetverlies van 62 procent. Slechts een derde van de ondernemers in de kunst heeft nog het vertrouwen in het voortbestaan. En bijna de helft van de zzp’ers werkzaam in de sector gaf voor de zomer al aan zich genoodzaakt de voelen ook werk buiten de sector te zoeken. De eerste golf aan coronabesmettingen was hiermee een ramp voor de kunst en cultuur in Nederland.

Dat nu de besmettingen weer oplopen en alweer nieuwe maatregelen zijn genomen pakt desastreus uit. Inkomsten verdwijnen als sneeuw voor de zon. En hoewel de sector heeft bewezen zich flexibel op te kunnen stellen, kan een volgende ronde maatregelen het einde betekenen voor zowel veel instellingen als makers.

Ingrijpen is nu nodig!

Als we willen dat de kunst en cultuur in Nederland blijft bestaan is ingrijpen nu nodig. We moeten voorkomen dat we straks niet meer kunnen genieten van al het mooie dat de cultuur ons te bieden heeft. En we moeten voorkomen dat werkgelegenheid verloren gaat.

Daarom doen wij een dringende oproep aan de minister om:

 • 1. 
  In samenspraak met de sector een routekaart op te stellen, zodat instellingen weten aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om publiek te kunnen ontvangen als besmettingen toe- of afnemen.
 • 2. 
  Geef ruimte voor maatwerk, maar voorkom willekeur. Laat het niet aan welwillende of onwillende veiligheidsregio’s over, maar formuleer eenduidige en landelijke criteria voor ontheffingen om mensen te kunnen ontvangen.
 • 3. 
  Ga met mensen uit de sector in gesprek over manieren om - op het moment dat de besmettingsgraad het toelaat- op een veilige en verantwoorde manier meer publiek te ontvangen. Daarbij kunnen we leren van de landen om ons heen.
 • 4. 
  Bekijk wat nodig is om zowel de mensen werkzaam in de de kunst- en cultuur (van de technici tot de muzikanten en van de podiumbouwers tot de uitvoerende artiesten) als bedrijven die de werkgelegenheid creëeren (producenten, theaters en podia) te helpen. Als er meer steun nodig is, trek dan extra geld uit.
 • 5. 
  Zorg dat het geld terecht komt bij iedereen die het nodig heeft.

2020 is een grotendeels verloren jaar. Dat komt niet meer terug en maken we niet meer goed. Maar laten we met elkaar voorkomen dat we straks in een land leven zonder festivals, muziek, film, musea, theater en al het andere prachtige dat de cultuur ons geeft.

Red de cultuur.

Sanne Wallis de Vries

Malou Gorter

Hadewych MinisBoris van der Ham namens VVTP

Olivier Schneider, Theaterbureau de Mannen (M/V)

Lodewijk Assscher