Debat over Europese top van 1 en 2 oktober

Source: Tweede Kamer der Staten Generaal (House of Representatives (NL)) i, published on Wednesday, September 30 2020, 14:01.

30 september 2020, debat - De Kamer bespreekt met premier Rutte de Nederlandse inzet op de Europese top van 1 en 2 oktober.

Op 23 september sprak de Kamer ook al met de minister-president over de Europese top. Maar omdat die een week later plaatsvindt dan eerder gepland, is de tweede termijn van het debat uitgesteld.

Geopolitiek

Als de EU een geopolitieke rol wil spelen, betoogt Bosman (VVD), dan moeten daarvoor een duidelijke strategie en een langetermijnvisie worden bepaald.

Het is belangrijk dat de EU stelling neemt en handelt op het wereldtoneel, zegt de premier. Daartoe moet volgens hem het economische gewicht van de Unie strategisch worden ingezet. Ook zou het volgens Rutte goed zijn als besluiten over sancties niet meer unaniem maar met een gekwalificeerde meerderheid genomen worden.

China en Wit-Rusland

We mogen niet wegkijken van de mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoeren, vindt Sjoerdsma (D66). Hij wil daarom dat de EU sancties afkondigt. Van der Graaf (ChristenUnie) pleit voor het oprichten van een bewijzenbank voor het verzamelen van bewijzen van mensenrechtenschendingen.

Nederland heeft de afgelopen jaren de mensenrechten in China regelmatig aan de orde gesteld, verzekert de premier, zowel bilateraal als via de EU en de VN. Het kabinet zal dat volgens hem blijven doen.

De EU moet de oppositie in Wit-Rusland waar mogelijk steunen, vindt Van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks). Hij wil dat de premier zich daar op de Europese top voor gaat inzetten.

Soevereiniteit en belastingen

Leijten (SP) verzet zich tegen het streven naar een "ever closer union". Nederland moet volgens haar niet sluipenderwijs steeds meer soevereiniteit overdragen. Zeker de gezondheidszorg moet in haar ogen een nationale competentie blijven.

Binnen de EU moeten besluiten over belastingen nu unaniem genomen worden. Dat moet zo blijven, benadrukt Omtzigt (CDA). Hij ziet niets in de plannen om in de toekomst met een gekwalificeerde meerderheid daarover beslissingen te nemen.

Migratie

De situatie op de Griekse eilanden is zodanig dat Nederland alsnog 500 vluchtelingen zou moeten opvangen, vindt Ploumen (PvdA). Maar ze vindt daarvoor geen gehoor bij de premier.

Nederland moet over zijn eigen migratiebeleid gaan, vindt Van Dijk (PVV), die daarom tegen Europese afspraken daarover is. Ook Baudet (FvD) wil dat Nederland niet akkoord gaat met het nieuwe migratiepact.

De Kamer stemt op 30 september over de tijdens het debat ingediende moties.