Vluchtelingenkamp Moria: Wegkijken is geen optie

Source: GroenLinks (GL) i, published on Thursday, September 24 2020.

Iedereen heeft het kunnen zien: de vreselijke beelden van de branden in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse Lesbos, en de chaos sindsdien.

De ramp in Moria is een wake-up call. Het is een direct gevolg van falend beleid, nationaal en Europees. GroenLinks vindt dat we niet langer kunnen en mogen wegkijken.

Daarom steunen wij de oproep #wegkijkenisgeenoptie, samen met organisaties en mensen uit allerlei lagen van de bevolking, waaronder FNV, verschillende kerken en talloze ngo’s.

Wat GroenLinks betreft is de Moria-‘deal’ van de regeringscoalitie onacceptabel. Alle 13.000 mensen van Moria vallen onder de universele mensenrechten van recht op leven en menselijke waardigheid. Mensenrechten houden niet op bij de grens. Mensenrechten zijn universeel en gelden ook voor de duizenden vluchtelingen op Lesbos.

Van de 13.000 kwetsbare mensen in Moria wil Nederland er maar 100 opnemen. Dat aantal gaan af van een aantal UNHCR-vluchtelingen die Nederland door internationale afspraken al zou opnemen. Onder de streep gebeurt er dus niks. Regeringspartij VVD viert het als een overwinning, maar voor GroenLinks is deze cynische politiek over rug van mensen in nood onacceptabel.

Wij roepen de regering op om:

👉 Een eerlijk aandeel te leveren in het opnemen van vluchtelingen die nu vastzitten in kamp Moria.

👉 Samen met de overige EU-lidstaten humanitaire hulp te geven, die verder gaat dan het bouwen van een tentenkamp dat de functie vervult van een detentiecentrum.

👉 Actief bij te dragen aan een solide Europees migratiepact om te voorkomen dat dit soort rampen zich in de toekomst blijven voordoen.

Asielplan Van Ojik: 5 stappen naar een werkend en menselijk asielbeleid

De verwoestende brand op Moria heeft ons geleerd dat het asiel en migratiebeleid van Nederland en de Europese Unie faalt. Bram van Ojik wil dat de hele keten wordt herzien. “Het is aan ons om een tweede Moria te voorkomen.”

Lees meer

Wil je op de hoogte blijven van onze plannen? Schrijf je hier in voor mails van GroenLinks en Jesse Klaver

Gegevens

E-mailadres

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Hou me op de hoogte

Deel dit op social media

Deel op social media

Deel op social media

Deel op social media

Deel op social media