Waarom jongeren onze steun verdienen

Source: G.J. (Gijs) van Dijk i, published on Tuesday, September 22 2020.

Vorig jaar leek nog zoveel mogelijk.

Vol enthousiasme begonnen duizenden jongeren aan een opleiding of een baan. Vol vertrouwen op weg naar een mooie toekomst. Een fijne baan, met leuke collega’s. Een zeker inkomen, waarmee je vooruit durft te dromen. Samenwonen met je partner. Je kamer inruilen voor een eigen huurwoning. Die mooie toekomst lijkt voor veel jongeren steeds verder weg. Juist nu verdienen jongeren onze steun.

Jongeren worden nu dubbel zo hard geraakt door deze economische crisis.

Jongeren worden nu dubbel zo hard geraakt door deze economische crisis. Door hun flexcontract stonden ze in maart als eerste op straat. Nu dreigen ze voor langere tijd langs de kant te staan. Tegelijkertijd zijn hun huren torenhoog, hebben ze weinig spaargeld en krijgen ze vrijwel geen ondersteuning.

Dat moeten we voorkomen. Als je jong bent, wil je niet thuis op de bank zitten. Je wilt aan de slag en nieuwe dingen leren. Geïnspireerd worden door docenten en de kneepjes van het vak leren van collega’s. Daarom moet de overheid, gemeenten, scholen en werkgevers jongeren die nu aan de zijlijn dreigen te raken ondersteunen.

Vandaag presenteer ik het offensief ‘Jongeren aan het Werk’ aan.

Daarom presenteer ik samen met jongerenbeweging Coalitie-Y het offensief ‘Jongeren aan het Werk’ aan. Het offensief zorgt voor extra banen, creëert extra stages en leerbanen en moedigt jongeren aan om nog een jaar langer door te leren en zo te investeren in hun toekomst.

Door de introductie van een leerwerkaanbod krijgen jongeren in de bijstand het recht op scholing, stage of een baan. Ook willen de PvdA en Coalitie-Y doorleren makkelijker maken via een speciaal programma voor mbo-studenten en door het verlagen van het collegegeld voor een tweede master.

Het offensief zorgt voor extra banen, stages en leerbanen voor jongeren.

Daarnaast dient de overheid zelf meer jongeren in dienst te nemen en jongeren mee te laten praten over acties om jongeren aan het werk te helpen. Maar ook de jongeren die nu al, zonder werk, thuis op de bank zitten, helpen ondersteuning nodig. Een goed vangnet is nodig als het toch niet lukt werk te vinden, of je nog meer tijd nodig hebt.

Deze voorstellen komen bovenop het Corona-reddingsplan van de PvdA met 10 miljard euro aan investeringen op de korte termijn om banen te redden en de economie te stimuleren. Op deze manier zorgen we ervoor dat we studenten écht steun bieden, nu en voor hun toekomst.

Ben je een jongere? Dan horen we graag van je!

Ben je een jongere? Laat dan van je horen! Kom je in de knel met het vinden van een baan? Heb je moeite met het betalen van je huur? Heb je behoefte aan hulp of gaat het juist heel goed? App ons hier dan over. Jouw input helpt ons het kabinet te overtuigen dat jongeren onze steun verdienen.

.