Verslag van een werkbezoek aan Parijs door een delegatie van de vaste commissies voor Europese Zaken en voor Financiën - Verslag van een werkbezoek aan Parijs door een delegatie van de vaste commissies voor Europese Zaken en voor Financiën

Dit verslag van een (werk)bezoek is onder nr. 1 toegevoegd aan dossier 35558 - Verslag van een werkbezoek aan Parijs door een delegatie van de vaste commissies voor Europese Zaken en voor Financiën.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Verslag van een werkbezoek aan Parijs door een delegatie van de vaste commissies voor Europese Zaken en voor Financiën; Verslag van een werkbezoek; Verslag van een werkbezoek aan Parijs door een delegatie van de vaste commissies voor Europese Zaken en voor Financiën
Document date 08-09-2020
Publication date 08-09-2020
Nummer KST355581
Reference 35558, nr. 1
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-

2020

35 558

Verslag van een werkbezoek aan Parijs door een delegatie van de vaste commissies voor Europese Zaken en voor Financiën

Nr. 1

VERSLAG VAN EEN WERKBEZOEK VAN EEN DELEGATIE UIT DE VASTE COMMISSIES VOOR EUROPESE ZAKEN EN VOOR FINANCIËN AAN PARIJS VAN 8 TOT EN MET 10 JANUARI 2020

Vastgesteld 7 september 2020

Een Kamerdelegatie bestaande uit leden van de vaste commissies voor Europese Zaken en voor Financiën bracht van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 januari 2020 een werkbezoek aan de Franse hoofdstad Parijs.

De delegatie brengt hierbij beknopt verslag uit over het programma van het werkbezoek. Doel van het bezoek was om meer inzicht te verkrijgen in de Franse positie ten aanzien van actuele Europese dossiers. Ook is een bezoek gebracht aan de OESO waar financieel-economische onderwerpen aan de orde zijn geweest.

De delegatie bestond uit de leden Belhaj (ondervoorzitter commissie Europese Zaken, tevens delegatieleider, D66), Anne Mulder (voorzitter commissie Financiën, tevens plaatsvervangend delegatieleider, VVD),

Aukje de Vries (VVD), Tony van Dijck (PVV), Omtzigt (CDA), Sneller (D66), Snels (GroenLinks), Van Otterloo (50PLUS) en Azarkan (DENK). De delegatie werd ambtelijk ondersteund door de griffiers Van Haaster en Weeber.

Woensdag 8 januari 2020

Na aankomst in Parijs werd de delegatie ontvangen door de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk Pieter de Gooijer. De delegatie is de ambassadeur en zijn staf erkentelijk voor de goede en deskundige voorbereiding van en begeleiding tijdens het bezoek. Het werkbezoek werd afgetrapt met een briefing door de Nederlandse ambassade in het Atelier néerlandais over de bilaterale betrekkingen en de stand van de Europese dossiers vanuit Nederlands en Frans perspectief.

In de Assemblée nationale, de Nationale Vergadering oftewel het parlement van Frankrijk, sprak de delegatie met de commissie Europese Zaken, die geleid wordt door mevrouw Sabine Thillaye. In het gesprek kwamen de rechtsstaat in de EU, de onderhandelingen over de nieuwe

kst-35558-1 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

Europese meerjarenbegroting en de in oprichting zijnde conferentie over de toekomst van Europa aan de orde.

Aansluitend werd de delegatie ontvangen op het kantoor van de MinisterPresident door mevrouw Sandrine Gaudin, de secretaris-generaal van het departement voor Europese Zaken. In dit gesprek lag het accent op financiële onderwerpen, zoals de interne markt, de onderhandelingen over Brexit en de Economische en Monetaire Unie (EMU).

Tot slot werd de eerste dag van het werkbezoek afgesloten met een werkdiner in de Nederlandse residentie, het Hotel d'Avaray, waar de ambassadeur tevens enkele Franse deskundigen had uitgenodigd.

Donderdag 9 januari 2020

In de ochtend stond een gesprek op het programma met de heer Alexandre Adam, die werkzaam is als diplomatiek adviseur van president Macron. De heer Adam gaf een uiteenzetting van de prioriteiten en resultaten van de regeerperiode-Macron tot dusverre en de plannen voor het resterende deel van de regeringstermijn. Ook passeerden de Franse standpunten ten aanzien van actuele Europese kwesties zoals Brexit en de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk de revue.

Aansluitend begaf de delegatie zich naar de Assemblée nationale voor een werklunch met leden van de commissies voor Europese Zaken en Financiën.

In de middag volgde een onderhoud met de Staatssecretaris van Europese Zaken, mevrouw Amélie de Montchalin. Het gesprek spitste zich toe op het thema EU-uitbreiding met een uitwisseling van standpunten over het perspectief van kandidaat-lidstaten Albanië en Noord-Macedonië op het openen van EU-toetredingsonderhandelingen.

Bij het Ministerie van Economie en Financiën sprak de delegatie met de heer Emmanuel Massé, directeur Europa en Macro-economie, en de heer Thomas Revial, plaatsvervangend directeur van het kabinet van de Minister van Economie en Financiën. In het gesprek werden diverse financieel-economische thema's behandeld, zoals transparantie en hervorming van de Raad Ecofin/Eurogroep, de verdieping van EMU en de rol van de euro in de wereld alsmede de inkomstenzijde van de nieuwe EU-meerjarenbegroting en het eigenmiddelenbesluit.

Vrijdag 10 januari 2020

De laatste dag van het werkbezoek stond in het teken van financieel-economische onderwerpen. De delegatie voerde een reeks van gesprekken op het hoofdkantoor van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Dit deel van het programma was voorbereid door de Nederlandse Permanent Vertegenwoordiger bij de OESO, ambassadeur Guido Biessen. De delegatie dankt hem en zijn staf voor de organisatie en begeleiding.

Bij de OESO volgden achtereenvolgens presentaties door de plaatsvervangend secretaris-generaal, de heer Ulrik Vestergaard Knutsen, en de directeur fiscaal beleid, de heer Pascal Saint-Amans. De eerste spreker ging vooral in op de missie en organisatiedoelstellingen van de OESO en de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd wordt. De tweede spreker behandelde onder meer de relatie tussen belastingbeleid en de economische output van landen en stipte ook het belang van het voorkomen en ontmoedigen van belastingontwijking aan. Bij de OESO sprak de delegatie tevens met de heer José Manuel Campa, de voorzitter van de Europese Bankautoriteit, die eveneens in Parijs haar zetel heeft.

Vervolgens sprak de delegatie tijdens een werklunch met enkele economen verbonden aan de OESO. Het programma van het werkbezoek eindigde met een gesprek met vertegenwoordigers van Franse vakbonden, teneinde meer inzicht te verkrijgen in de maatschappelijke ontvangst van het financieel-economische beleid van de Franse regering.

De ondervoorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken,

Belhaj

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën,

Anne Mulder

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 35 558, nr. 1 3


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.