CDA pleit voor ombudsman voor belastingzaken - EU monitor

EU monitor
Friday, August 7, 2020
calendar

CDA pleit voor ombudsman voor belastingzaken

Source: Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, published on Wednesday, July 1 2020.

Het CDA wil dat er een fiscale ombudsman komt. Een expert op het gebied van Belastingzaken om mensen beter bij te staan bij het aanvragen van uitstel van betaling en bij het aanvragen van toeslagen en voor ondernemers met belastingvraagstukken. Mensen raken verstrikt in het web van toeslagen en daar moeten we hen meer bij gaan helpen.

CDA Tweede Kamerlid Evert Jan Slootweg: ‘de enorme ingewikkeldheid van ons systeem weerhoud mensen gebruik te maken van toeslagen waar ze recht op hebben. Tegelijkertijd kennen we allemaal de afschrikwekkende verhalen zoals bij de toeslagenaffaire en hoge naheffingen. Daarom moet er een fombudsman komen voor belastingzaken. Die opkomt voor de rechten van de belastingbetalers en hen bijstaat.’

De nationale ombudsman heeft een speciale ombudsman voor zaken rond veteranen en voor kinderen. Het wordt tijd dat er ook een ombudsman komt voor fiscale zaken. Het CDA wil dat het kabinet samen met de nationale ombudsman hier werk van gaat maken en gaat kijken wat mogelijk is dat te realiseren.

‘Dit kan op korte termijn een eerste stap zijn in het herwinnen van vertrouwen in onze instituties. En doet recht aan de gevoelens van mensen die verstrik raken in het web van toeslagen. Zij kunnen nu eigenlijk nergens terecht voor goede inhoudelijke hulp en krijgen bij de belastingdienst weinig gehoor,’ aldus Slootweg.