Eerlijke concurrentie rode lijn EP voor nieuw akkoord met VK

Source: Partij van de Arbeid (PvdA) i, published on Thursday, June 18 2020.

Vandaag stemt het Europees Parlement over mijn rapport over de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk. Het EP zal uiteindelijk moeten instemmen met een eventueel nieuw verdrag.

Met nog maar 6 maanden te gaan voor het einde van de transitieperiode, zijn de onderhandelingen in een impasse geraakt. Een nieuw momentum is nodig als we een no-deal scenario willen voorkomen.

Het parlement wil een nieuw verdrag met het Verenigd Koninkrijk op basis van eerlijke concurrentie, met duidelijke sociale, arbeid- en klimaatstandaarden.

Het parlement wil een nieuw verdrag met het Verenigd Koninkrijk op basis van eerlijke concurrentie, met duidelijke sociale, arbeid- en klimaatstandaarden. Het is logisch dat als een land toegang wil tot de Europese markt van 450 miljoen burgers, dat daar ook voorwaarden aan vast zitten. Natuurlijk willen we graag een deal met het VK, maar niet tegen alle kosten. Dat betekent dan ook dat we ons serieus moeten voorbereiden op het scenario dat er geen overeenkomst zal worden bereikt - met alle economische gevolgen van dien. Het zou logisch moeten zijn dat de Britse regering deze extra economische klap absoluut wil voorkomen. Het wordt tijd om de pandemie als argument voor succes, niet als excuus voor falen te zien.

Het wordt tijd om de pandemie als argument voor succes, niet als excuus voor falen te zien.

Premier Boris Johnson zei deze week dat er geen reden was om in juli geen overeenstemming te bereiken over een overeenkomst. Maar naast zijn bewonderenswaardige gebruik van idiomen, slaagde hij er niet om uit leggen hoe. Ik zie geen tweedeling tussen de Britten en de Europeanen. Ik zie een tweedeling tussen hen die een eerlijk, rechtvaardig en alomvattend akkoord willen, en een Britse regering die terugkrabbelt op haar toezeggingen en ideologie boven de belangen van haar eigen bevolking blijft plaatsen.

De EU is verenigd en blijft klaar staan om constructief, eerlijk en in goed vertrouwen te onderhandelen. Michel Barnier heeft daarin onze volledige steun.