Kabinet moet ophouden met ruziën over internationale solidariteit

Source: M.Ö. (Mahir) Alkaya i, published on Friday, June 12 2020.

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) adviseert om 1 miljard euro vrij te maken om ontwikkelingslanden te helpen met het indammen van het virus. Coalitiepartij CDA had zelf om een spoedadvies hierover gevraagd, maar de coalitie blijft onderling verdeeld. Het kabinet zou een grote fout maken door het advies van de AIV niet serieus te nemen. De gevolgen hiervan kunnen ons allemaal duur komen te staan.

In deze crisis worden de meest kwetsbaren als eerste geraakt. Zonder stromend water en zeep is het immers moeilijk handen wassen. En zonder de benodigde voorzieningen zijn veel mensen aan hun lot overgelaten. Deze crisis zal naar verwachting 500 miljoen mensen in de armoede drukken. En terwijl veel ontwikkelingslanden verdrinken in hoge schulden, worden nog altijd tientallen miljarden via Nederland weggesluisd aan belastingontduiking. Dat is geld waarmee zij hun eigen bevolking hadden kunnen helpen, en dat zij mislopen door belastingparadijzen als Nederland.

Geef daarom de ruimte die deze landen nodig hebben om het coronavirus te bestrijden, met steun en schuldenverlichting. Zij moeten het geld dat ze hebben nu niet overmaken als rente of schuldaflossing, maar zij moeten net als elk land alles op alles kunnen zetten om de verspreiding van het virus in te perken. Ik roep daarom het kabinet op om te stoppen met te ruziën over internationale solidariteit, want we zijn er allemaal bij gebaat dat dit virus zo snel mogelijk onder controle wordt gebracht.