We moeten massaontslag voorkomen

Source: L.M.C. (Lilian) Marijnissen i, published on Friday, May 22 2020, column.

Het kabinet dreigt een grote fout te maken. In het aangekondigde tweede steunpakket gaat er voor 13 miljard euro extra naar steun aan bedrijven, maar ze mogen toch mensen ontslaan. Dat is toch raar? Een regeling die bedoeld is om banen te redden kan gebruikt worden om mensen juist op straat te zetten.

De afgelopen weken zijn al tienduizenden mensen werkloos geworden, terwijl werkgevers hier tot nu toe nog een boete voor kregen. Deze boete wil het kabinet nu schrappen. Dus één ding weten we zeker: als bedrijven met steun toch mensen mogen ontslaan dan dreigt een nog grotere ontslaggolf.

Natuurlijk moeten we bedrijven helpen. In bijvoorbeeld de horeca, cultuur- en de evenementenbranche lopen de kosten door maar zijn de inkomsten nihil. Laten we bedrijven die het echt moeilijk hebben meer steun geven en een banenplan voor de toekomst maken met banen van waarde voor de samenleving, voor het werk dat ook op de langere termijn niet terug zal komen.

Maar een regeling die banen moet redden mag geen banen vernietigen. Daarom moet de ontslagboete blijven, in het belang van alle mensen die het werk doen.