COVID-19: MEPs concerned over disinformation attempts

Source: European Parliament (EP) i, published on Tuesday, April 28 2020, 17:29
gewijzigd.

EP-leden debatteren donderdag met EU-buitenlandcoördinator i Josep Borrell i over het meest recente rapport van de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) over desinformatie rond Covid-19.

Het rapport dat op 24 april door de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) werd gepubliceerd geeft een overzicht van de huidige wereldwijde trends met betrekking tot desinformatie-activiteiten rondom de Covid-19-pandemie. Josep Borrell zal vragen van leden van de EP-commissie buitenlandse zaken (AFET) over het rapport en de publicatie ervan beantwoorden

'Ik ben blij dat vicevoorzitter Josep Borrell ermee heeft ingestemd om persoonlijk met de leden van de commissie buitenlandse zaken in debat te gaan en ik hoop dat deze gedachtewisseling vruchtbaar zal zijn', zei David McAllister (EVP, DE), de voorzitter van de Commissie buitenlandse zaken.

Covid-19 desinformatie, propaganda en andere activiteiten

Het EDEO-rapport meldt een enorme toename aan desinformatie en andere vormen van manipulatie in verband met de Covid-19-pandemie. Ondanks de potentieel ernstige gevolgen voor de volksgezondheid, zijn officiële en door de overheid gesteunde bronnen van verschillende regeringen doorgegaan met het verspreiden van complottheorieën en desinformatie, zowel in de EU als daarbuiten.

Recente resolutie van het Parlement

In een resolutie die het Europees Parlement op 17 april heeft aangenomen, benadrukten de leden dat desinformatie die verband houdt met Covid-19 een ernstig probleem voor de volksgezondheid is. De EU moet daarom een voor iedereen toegankelijke Europese informatiebron opzetten met nauwkeurige en geverifieerde informatie. De parlementsleden riepen ook de sociale mediabedrijven op om proactief op te treden tegen desinformatie en haatzaaien met betrekking tot het coronavirus.

DATUM: donderdag 30 april van 16.00 tot 17.30 uur

PLAATS: Europees Parlement, Antall-gebouw, lokaal 4Q1.

U kunt de vergadering live volgen door hier te klikken.

  • Met het oog op de Covid-19-pandemie worden journalisten verzocht om de bijeenkomst online te volgen *