Fact-checking Day: Fighting the virus of disinformation on Covid-19

Source: European Parliament (EP) i, published on Thursday, April 2 2020.

De coronavirus-uitbraak heeft geleid tot nepnieuws en de verspreiding van desinformatie, waardoor pogingen om de pandemie in te dammen worden bemoeilijkt.

Ter gelegenheid van de Internationale Factshecking Dag op 2 april helpt het Parlement i vandaag mee in het geven van voorlichting over de gevaren van desinformatie, niet alleen voor de volksgezondheid, maar ook voor de democratie.

Terwijl velen dag en nacht strijden om levens te redden in de strijd tegen het coronavirus, hebben gezondheidsorganisaties en factcheckers een bijkomende, duistere kant van de pandemie blootgelegd - organisaties en personen die de crisis uitbuiten voor politiek of commercieel gewin.

De EU i-instellingen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico's van desinformatie en oplichterij. Om feitelijke en betrouwbare informatie te scheiden van fabels en mythes is er een EU-pagina gecreëerd waar alle informatie over de EU-respons op de Covid-19-crisis is te vinden. Daar worden ook de meest voorkomende mythes over het coronavirus ontkracht.

De vicevoorzitter van het Europees Parlement, Othmar Karas i (EVP, AT), heeft erop gewezen dat "valse claims gemakkelijk te controleren zijn. Bewijzen van EU-solidariteit zijn overal te vinden. Ook al heeft de EU zeer beperkte bevoegdheden op het gebied van de gezondheidszorg, er wordt als EU gezamenlijk gezocht naar manieren om de slachtoffers van de crisis te helpen. Op dit moment zorgen bijvoorbeeld Duitse verpleegkundigen en artsen voor Covid-19-patiënten die uit Italië of Frankrijk zijn ingevlogen. Tsjechië heeft 10.000 beschermende pakken naar zowel Italië als Spanje gestuurd. Oostenrijk en Frankrijk stuurden miljoenen mondkapjes naar Italië."

"Vorige week heeft het Europees Parlement vrijwel unaniem noodmaatregelen goedgekeurd om geld vrij te maken voor EU-landen voor de financiering van de gezondheidszorg en medische bijstand of om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Ook in de andere EU-instellingen zijn mensen onvermoeibaar aan het werk om effectieve en snelle manieren te vinden om de slachtoffers van deze crisis te helpen, of het nu gaat om zieken, gezondheidswerkers of mensen die door de crisis hun baan of inkomen zijn kwijtgeraakt.”

Vicevoorzitter Katarina Barley i (S&D, DE) benadrukte dat we "in deze tijden moeten luisteren naar de gezondheidsautoriteiten om levens te redden. Het verspreiden van leugens of het in twijfel trekken van de waarheid is nu nog gevaarlijker geworden. Het is belangrijk dat de instellingen nauw blijven samenwerken met onlineplatforms en hen aanmoedigen om gezaghebbende bronnen te promoten, onjuiste of misleidende informatie te signaleren en illegale content of content die fysieke schade zou kunnen veroorzaken, te verwijderen.

Het Parlement heeft een campagne gelanceerd om zorgverleners te ondersteunen en om onze burgers te laten zien dat dit continent vol zit met Europeanen die zij aan zij tegen Covid-19 vechten".

Barley roept iedereen op om alert te zijn op online desinformatie: "Vandaag, op Internationale Factchecking Dag, willen we de mensen nog eens wijzen op het belang van factshecking en delen we tips voor factshecking in alle talen. Net zoals we de sociale afstand respecteren en onze handen wassen, hebben we de plicht om de verspreiding van misleidende adviezen en nepnieuws te stoppen".

Vicevoorzitter Karas voegde daaraan toe: "In een crisis als deze gaat het er niet om dat we de wijze man zijn die er genoegen in schept om mensen die fouten maken te corrigeren; het is juist onze burgerplicht om de Europeanen en de democratische samenleving die we hebben gecreëerd, te beschermen.