Economic and Financial Affairs Council, Brussels

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
date March 20, 2020
city Brussels, Belgium
organisation Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) i

Voornaamste agendapunten

Kapitaalmarktenunie

Thomas Wieser, voorzitter van het Forum op hoog niveau over de kapitaal­markten­unie (KMU), zal het tussentijds verslag van 20 februari van dit forum presenteren. Het Forum op hoog niveau is een deskundigengroep dat belast is met het formuleren van beleids­aanbevelingen voor toekomstige KMU-maatregelen.

Het is de bedoeling dat burgers en bedrijven gelijke toegang hebben tot de kapitaalmarkten in de hele EU, ongeacht waar zij zich bevinden.

Richtlijn solvabiliteit II

De Raad zal een oriënterend debat houden met het oog op de komende evaluatie van de richtlijn solvabiliteit II van 2009.

Solvabiliteit II is een geharmoniseerd prudentieel kader voor minder risico op insolventie voor verzekerings­maatschappijen in de hele EU. De richtlijn is in de plaats gekomen van een lappendeken van regels op het gebied van levens- en schade­verzekeringen en herverzekering.

Europees Semester

De Europese Commissie zal haar landverslagen en diepgaande evaluaties voor 2020 presenteren. De ministers zullen van gedachten wisselen over de uitvoering van de land­specifieke aanbevelingen.

Conform de Green Deal van de EU bevatten de verslagen dit jaar een analyse van kwesties inzake ecologische duurzaam­heid. Naar verwachting zal de discussie vooral gaan over vergroenings­investeringen.

Internationale samenwerking binnen de G20 en het IMF

Verder zullen het Kroatische voorzitterschap en de Commissie de Raad verslag uitbrengen over de resultaten van de G20-bijeenkomst in februari. De ministers zullen de voorbereiding van de voorjaars­bijeenkomsten van de G20 en het IMF van april 2020 afronden.

1.

Officiële agenda


2.

Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN)

The Council configuration on Economic and Financial Affairs (ECOFIN) is composed of the Ministers (or State Secretaries) of Economic Affairs of the Member States of the EU. Member states that have the euro as their currency form a sub-group known as the Eurogroup.

In the Council of the European Union, the ministers from the EU Member States take a joint decision on the policy to be implemented within the EU. The Council is supported by the Committee of Permanent Representatives, which prepares decisions and guards the implementation and adherence of the decisions monitored by the Council.

3.

More about...