Tweede Kamer uit kritiek op Europese begroting

Source: Tweede Kamer der Staten Generaal (House of Representatives (NL)) i, published on Wednesday, February 19 2020, 8:31.

18 februari 2020, debat - Hoe ziet de toekomst van de Europese Unie i eruit na de brexit? De regeringsleiders spreken tijdens een buitengewone Europese top over de EU-begroting voor de komende zeven jaar. De Kamer debatteert over de Nederlandse inzet met minister-president Rutte.

Vier landen, waaronder Nederland, verzetten zich tegen het voornemen om de korting voor nettobetalers aan de EU te schrappen. Nettobetalers zijn de landen die meer afdragen dan ontvangen.

Onze inzet bij de top is dat de Nederlandse afdracht aan de Europese begroting hooguit gelijk blijft, benadrukt premier Rutte. De begroting zou moeten blijven staan op 1% van het bruto nationaal product van alle EU-landen bij elkaar.

Geen cent extra?

De strategie van de struisvogel. Zo noemt Asscher i (PvdA) het Nederlandse vasthouden aan de 1%-norm. Hij pleit voor een begroting die zuinig maar robuust is. We hebben een ambitieuze Europese begroting nodig, betoogt Jetten i (D66), gericht op hervorming en modernisering: "van koeien naar kennis, van kippen naar klimaat". We verschillen van mening over de vraag of meer uitgeven leidt tot die modernisering, antwoordt Rutte.

Dat Europa voor uitdagingen staat, betekent niet dat de nettobetalers hun portemonnee maar moeten trekken, vindt Leijten i (SP). Let daarbij ook op het draagvlak onder de bevolking en het vertrouwen in Europese instituties, waarschuwt Omtzigt i (CDA).

De EU-begroting zou eigenlijk omlaag moeten nu het Verenigd Koninkrijk vertrokken is, merkt Bisschop i (SGP) op. Baudet i (FvD) stelt voor om het voorbeeld van Noorwegen, Zwitserland en IJsland te volgen, want die landen profiteren van vrijhandel met de EU, maar hebben niet "al die kosten, al die immigratie en al die inflatie die het gevolg is van de dramatische euromunt".

Grensoverschrijdende problemen

Wat willen we wel en niet door de Europese Unie laten doen? De inhoud moet volgens Van Ojik i (GroenLinks) leidend zijn, niet of landen gierig of gulzig zijn. Mulder i (VVD) wil een Europese Unie die vooral grote grensoverschrijdende problemen oplost, op het gebied van klimaat, veiligheid en migratie.

De voorgestelde begroting gaat Ouwehand i (PvdD) niet ver genoeg, met 365 miljard aan landbouwsubsidies. Zij ziet geen transitie in de landbouw tot stand komen zolang de EU vrijhandelsverdragen blijft sluiten met landen waar de standaarden lager liggen.

Rechtsstaat

Van der Graaf i (ChristenUnie) is bezorgd over de afzwakking van het rechtsstatelijkheidsmechanisme in de voorgenomen plannen. Met dat mechanisme kunnen EU-lidstaten die aan de rechtsstaat tornen gekort worden op middelen die ze van de EU ontvangen. We kunnen met het huidige voorstel uit de voeten, maar het moet niet verder afzwakken, zegt Rutte.

Europese belastingen

Blokkeer elke vorm van Europese belastingen. Van Dijck i (PVV) doet die oproep, onder andere na signalen over een voorgenomen taks op plastic. Er komen bij deze top geen voorstellen voor Europese belastingen ter sprake, verzekert Rutte. Nederland heeft volgens de premier veel vraagtekens bij Europese belastingheffing. Hij denkt in ieder geval niet dat plannen op dat vlak zullen leiden tot "blauwe enveloppen" uit Europa.

De Kamer stemt op 19 februari over de tijdens het debat ingediende moties.