CDA: Europa beschermen tegen Coronavirus

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Wednesday, February 12 2020, 16:06.

Een gecoördineerde Europese aanpak van het coronavirus is noodzakelijk, stelt CDA-Europarlementariër Esther de Lange op een persconferentie in Straatsburg. De CDA-delegatieleider: “Het snelle Europese optreden bij het terughalen van burgers bleek effectief. Maar in de aanpak van het virus is Europa zo sterk als de zwakste schakel. Daarom willen we direct een capaciteitencheck om dat in kaart te brengen.” De Lange benadrukt ook het belang van één Europese aanpak: “Wij staan voor een Europa dat beschermt. Daarom verwacht ik niet alleen dat onze knappe koppen op het gebied van volksgezondheid en infectieziektebestrijding bij elkaar komen, maar ook gezamenlijke veiligheidsmaatregelen en controles op hetzelfde hoge niveau. En met heldere en duidelijke communicatie - onze mensen verdienen niets minder.”

De CDA-politica wil daarom concrete toezeggingen van de Eurocommissaris en de ministers, die donderdag 13 februari in Brussel bij elkaar komen: “Het is hoog tijd dat er één lijn wordt getrokken in plaats van ieder voor zich - het eensluidend delen van kennis en informatie is nu essentieel.” De EVP-fractie stelt daarom voor dat alle reizigers die naar Europa komen een vragenlijst invullen om na te gaan of ze een risico vormen.

De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat het eerste vaccin tegen het nieuwe coronavirus over 18 maanden klaar kan zijn. De Lange: “De eerste stappen naar een medisch antwoord zijn gezet, het is nu zaak om die in een stroomversnelling te krijgen. Daarom heb ik de Commissie gevraagd of verkorte vergunning-en toelatingsprocedures voorbereid kunnen worden voor het verwachte vaccin.”

De uitbraak van het coronavirus laat ook zien hoe kwetsbaar onze medische infrastructuur in geval van crises is. “Nu een toenemend aantal Chinese fabrieken stil liggen komt de leveringszekerheid van belangrijke grondstoffen voor geneesmiddelen in gevaar. Juist op een moment waarop je zekerheid wil hebben is dit een onacceptabele situatie. Daarom is het hoog tijd dat Europese lidstaten strategische voorraden essentiële grondstoffen gaan aanleggen. Alleen zo blijven we onafhankelijk van China,” aldus De Lange.

print