Oma’s Soep is de lekkerste!

Source: 50PLUS i, published on Thursday, January 16 2020.

Oma’s Soep is niet te versmaden. Niet alleen omdat de soep van oma erg lekker is, maar ook omdat de organisatie achter Oma’s Soep (eenzame) ouderen in contact brengt met andere mensen. In Amsterdam vond het evenement Oma’s Soep Topchef plaats en Henk Krol was juryvoorzitter.

Wekelijks maakt Oma’s Soep bijna tweehonderd ouderen blij in Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Want Oma’s Soep organiseert in die steden elke week kookdagen. Het concept van de kookdagen is simpel én leuk: enkele studenten komen met een busje vol overgebleven groenten van supermarkten aan bij het buurthuis. Vervolgens bedenken ze samen met ouderen welke soep er wordt gemaakt. Daarna begint het snijwerk. Tijdens die klus is iedereen gezellig met elkaar aan het praten en twee uur later is er voor iedereen een heerlijk kopje verse, gezonde soep.

Kookdagen

Gezelligheid en structureel sociaal contact zijn het allerbelangrijkste op de kookdagen. Het idee ontstond door Max en zijn oma Grootje. Op kerstavond van 2016 maakte Max’ oma met veel plezier weer haar heerlijke bouillonsoep. Zij vertelde haar kleinzoon dat ze zich soms wat eenzaam voelt en dat ze graag vaker samen soep wilde maken. Zo ontstond Oma’s Soep: in buurthuis De Keyzer in Amsterdam-Oost vond de allereerste kookdag plaats. Vrienden en familie kwamen allemaal helpen, overgebleven groenten werden opgehaald bij lokale groenteboeren en samen met de ouderen werd er heerlijke soep gemaakt. Iedereen was razend enthousiast!

Soep in de supermarkt

Oma’s Soep groeide als kool. De soeprecepten die op de kookdagen ontstaan worden nu op grotere schaal nagemaakt en verkocht. Albert Heijn, Spar en enkele grote cateraars hebben de soep van oma al in hun assortiment. Met de opbrengst worden nieuwe kookdagen georganiseerd zodat nog meer eenzame ouderen in Nederland bereikt kunnen worden. Oma’s Soep wil zo snel mogelijk duizend ouderen per week een kookdag aan kunnen bieden.

Oma’s Soep Topchef

Op 15 januari organiseerde Oma’s Soep een echte kookwedstrijd in Amsterdam, bedoeld om bekend te worden bij nog meer mensen. Bij Oma’s Soep Topchef vormden acht BN’ers samen met een opa of oma een team. Elk team ging aan de slag om de beste en lekkerste soep te maken! De soepen werden geproefd en beoordeeld door een vakkundige jury. Henk Krol was voorzitter van de jury. Hij werd terzijde gestaan door Sandra Ysbrandy - kookt op tv bij Tijd voor Max - en kok en tv-presentator Rob Geus, bekend van de Smaakpolitie. “Bij 50PLUS vinden we Oma’s Soep een geweldig initiatief, dus ik maakte heel graag tijd vrij voor het jureren bij Oma’s Soep Topchef”, vertelt Henk Krol. “Bovendien waren de soepen ook nog eens héérlijk”, glimlacht hij.

Worteltomaat- en courgettesoep

De kookwedstrijd leverde een gedeelde eerste plaats op voor oma Letje en oma Cokkie. Letje maakte - terzijde gestaan Sergio Vyent, bekend van First dates - heerlijke worteltomaatsoep en Cokkie bereidde samen met modejournalist Fiona Hering een verrukkelijke courgettesoep. Het recept van deze soepen blijven bestaande recepten van Oma’s Soep. “Geweldig dat Oma’s Soep op deze originele en creatieve manier door heel Nederland jong en oud bij elkaar brengt”, vindt een enthousiaste Henk Krol. “Met als mooie bijkomstigheid dat er ook nog eens minder voedsel verspild wordt, want Oma’s Soep wordt gemaakt van verse groenten die supermarkten overhouden. Sociaal én duurzaam dus, duim omhoog voor Oma’s Soep!” •

► Meer informatie op de website van Oma’s Soep