Roep om actie voor aflossingsvrije hypotheken

Source: 50PLUS i, published on Thursday, December 19 2019.

50PLUS roept het kabinet op in actie te komen voor huishoudens met een aflossingsvrije hypotheek die in de problemen dreigen te raken.

In de afgelopen jaren is er al diverse malen gewaarschuwd voor de problemen die dreigen voor woningbezitters met een oude aflossingsvrije hypotheek. “En die problemen lijken nu acuut te worden”, zei Gerrit Jan van Otterloo in de Tweede Kamer. “50PLUS vraagt zich af of het kabinet dit maar wil laten gebeuren of dat de minister voldoende urgentie ziet voor actie.”

In de knoei door restschuld

Tienduizenden mensen dreigen na hun pensionering in de knoei te komen door de restschuld van hun aflossingsvrije hypotheek. In berichtgeving in De Telegraaf daarover werd gesteld dat betrokkenen niet meer kunnen ontsnappen aan een gesprek met hun bank. En dat de vrijblijvendheid van de gesprekken er nu ook wel vanaf is. “Dit aanstormende probleem voor tienduizenden huishoudens is sinds de allereerste berichten vrijwel genegeerd”, stelt Kamerlid Gerrit Jan van Otterloo. “Dat kan niet langer! Ik hoop dat de minister bereid is toe te zeggen dat hij zich gaat verdiepen in deze problematiek en daarbij geen enkele optie uitsluit!”

Dreigende problemen nú oppakken

De dreigende problemen moeten nu opgepakt worden en er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen, vindt het Kamerlid van 50PLUS. “Kan de overheid iets voor deze mensen betekenen of niet? Kan er voor deze groep een collectieve regeling worden getroffen met de banken, bijvoorbeeld door de hypotheek gewoon te verlengen? Kan de Volksbank niet al deze hypotheken herfinancieren? Hoe groot is de groep precies en klopt het dat zij met oude hypotheken van minstens tien jaar geleden toch een schuld hebben die groter is dan de huidige waarde van de woning?”, vroeg Gerrit Jan aan minister Hoekstra van Financiën.

Wat is het kabinet van plan?

50PLUS wil duidelijkheid over de intenties van het kabinet met deze doelgroep en met dit aanstormende probleem. “Dan kunnen wij als 50PLUS bepalen of we u gewoon uw werk laten doen of dat we als partij en fractie voor deze mensen in actie moeten komen”, aldus Gerrit Jan van Otterloo. Over een oplossing voor de doelgroepen die geraakt worden door problemen met aflossingsvrije hypotheken diende het 50PLUS-Kamerlid een motie in.