Brief regering; Stand van zaken van een tweetal toezeggingen over geneesmiddelentekorten - Geneesmiddelenbeleid

Deze brief is onder nr. 638 toegevoegd aan dossier 29477 - Geneesmiddelenbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Geneesmiddelenbeleid; Brief regering; Stand van zaken van een tweetal toezeggingen over geneesmiddelentekorten
Document date 11-12-2019
Publication date 12-12-2019
Nummer KST29477638
Reference 29477, nr. 638
Commission(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

29 477

Geneesmiddelenbeleid

Nr. 638    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 11 december 2019

In deze brief informeer ik u over de stand van zaken van een tweetal toezeggingen over geneesmiddelentekorten.

Evaluatie maatregelen geneesmiddelentekorten

Zoals eerder toegezegd1 ontvangt u hierbij een evaluatie van de maatregelen geneesmiddelentekorten: RIVM briefrapport «Maatregelen geneesmiddelentekorten; stand van zaken najaar 2019».

Deze maatregelen zijn genomen om ervoor te zorgen dat patiënten zo min mogelijk worden geraakt door geneesmiddelentekorten (inclusief de gevolgen daarvan) en om geneesmiddelentekorten terug te dringen. Samen met de leden van de werkgroep geneesmiddelentekorten zijn de 27 maatregelen geëvalueerd door het RIVM. Maatregelen die een positief effect hebben gehad zijn, naast de oprichting van het meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten, het opvolgen van de meldingen volgens een routekaart met mogelijke acties in het geval van een (dreigend) tekort. Een ander voorbeeld is een aanpassing van de wetgeving waardoor het mogelijk is dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tijdelijk toestemming kan verlenen voor het importeren van een geneesmiddel uit het buitenland als er geen adequaat alternatief geneesmiddel in Nederland in de handel is. Verbeteringen zijn wenselijk om de praktische uitvoerbaarheid van sommige maatregelen verder te optimaliseren. Met de leden van de werkgroep geneesmiddelentekorten zal het rapport verder worden besproken, ook zal bezien worden of maatregelen die geen aanvullende waarde hebben geschrapt kunnen worden. Daarnaast is het zinvol om de suggesties voor nieuwe aanvullende maatregelen die door de geïnterviewde personen zijn genoemd, te beoordelen op hun merites.

1 Uitgaande brief (30-11-2018) - Stand van zaken leveringsproblemen anticonceptiepil (Kamerstuk 29 477, nr. 526).

kst-29477-638 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

In dat licht is het nuttig om ook te verwijzen naar de aangekondigde maatregelen uit de Tweede Kamer brief 2 over het aanleggen van een ijzeren voorraad van vijf maanden, waarin een nadere invulling is gegeven aan de verplichting om voldoende voorraad aan te leggen in Nederland.

Evaluatie Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) over melden van tekorten

Naar aanleiding van het tekort van de anticonceptiepil vorig jaar, heb ik eerder besloten om deze specifieke casus te evalueren. Daarmee wil ik een dergelijke situatie in de toekomst voorkómen. IGJ heeft daarom een nader onderzoek ingesteld, waarbij IGJ bij de verschillende betrokken handelsvergunninghouders is nagegaan in hoeverre zij leveringspro-blemen tijdig hebben gemeld.

Daarbij is door IGJ ook gekeken naar de meldingsdiscipline in algemene zin.

IGJ heeft daarnaast de rol van verschillende groothandels meegenomen in haar onderzoek, waarbij met name is gekeken of de anticonceptiepil ook is geëxporteerd naar andere landen in de periode dat er in Nederland sprake was van een tekort. IGJ werkt momenteel aan de afronding van haar onderzoek.

Zodra de bevindingen van de IGJ openbaar gemaakt kunnen worden, wordt dit op de IGJ website gepubliceerd.

Eerder is een verband gelegd dat de leveringsproblemen met de anticonceptiepil in Nederland mogelijk zouden worden veroorzaakt door exporterende apothekers. Tot op heden heeft IGJ echter geen concrete signalen opgevangen dat hiervan ook daadwerkelijk sprake zou zijn.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

2 Kamerstuk 29 477, nr. 622.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 29 477, nr. 638 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.