Publieke intellectuelen: Karl Popper, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
date December 15, 2019 15:00
city Amsterdam
location De Balie Show location
attending A. (Bram) van Ojik i et al.
organisation De Balie i

Het totalitarisme ligt altijd op de loer. Hoe kan de open samenleving behouden en de democratie beschermd worden? Het waren de grote vragen waar Karl Popper zich mee bezig hield. Rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema en Tweede Kamerlid Bram van Ojik gaan in gesprek over wat de ideeën van Popper betekenen voor het maken van beleid en het inrichten van de democratie.

Geschiedenis kent geen wetmatigheden. Maar als de uitkomst van beleid ongewis is, hoe maak je het dan? Popper hecht aan kritische reflectie en zelfcorrectie, een plan moet altijd bijgesteld kunnen worden als de uitkomsten niet de gewenste zijn. In hoeverre is dit het geval in onze huidige samenleving en de politiek?

In 1945 verscheen Poppers De open samenleving en haar vijanden. In tijden van totalitarisme en oorlog, reflecteerde Popper op de dreigingen voor een open samenleving, de noodzaak van kritische burgers en de betekenis van de geschiedenis. Dit resulteerde in een van de grote politiek-filosofische werken van de twintigste eeuw.


1.

More about...