Aviation Safety: Commission adopts new EU Air Safety List

Source: European Commission (EC) i, published on Monday, December 9 2019.

De Europese Commissie i heeft vandaag de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen geactualiseerd. De luchtvaartmaatschappijen op deze lijst voldoen niet aan de internationale veiligheidsnormen en krijgen daarom een exploitatieverbod of exploitatiebeperkingen opgelegd in de Europese Unie i. De zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen heeft tot doel een zo hoog mogelijk niveau van luchtvaartveiligheid te waarborgen voor de Europese burgers en alle andere passagiers in de Europese Unie .

Er is positief nieuws voor Gabon: alle in Gabon gecertificeerde luchtvaartmaatschappijen zijn uit de lijst geschrapt dankzij verbeteringen van de veiligheid van de luchtvaart in dat land. Het Armeense comité voor de burgerluchtvaart is daarentegen onder verscherpt toezicht geplaatst omdat er aanwijzingen zijn dat het toezicht op de veiligheid verslapt.

Adina Vălean i, commissaris voor Vervoer: “Het besluit dat wij vandaag hebben genomen, toont aan dat wij inspanningen blijven leveren om het hoogste veiligheidsniveau te garanderen. Een betere veiligheid van de luchtvaart komt niet alleen Europese reizigers maar ook reizigers in de hele wereld ten goede. Het doet mij genoegen u te kunnen aankondigen dat de Europese Commissie vandaag alle luchtvaartmaatschappijen uit Gabon, die al sinds 2008 op de zwarte lijst stonden, heeft kunnen schrappen uit deze lijst. Hiermee erkennen wij de inspanningen die de Gabonese autoriteiten op het gebied van luchtvaartveiligheid hebben geleverd.”

De zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen draagt niet alleen bij tot een hoog veiligheidsniveau in de EU, maar helpt de getroffen luchtvaartmaatschappijen en landen ook om hun veiligheidsniveau te verbeteren, zodat zij uiteindelijk uit de lijst kunnen worden geschrapt. Bovendien is deze lijst uitgegroeid tot een belangrijk preventiemiddel, omdat landen met veiligheidsproblemen worden gemotiveerd om maatregelen te nemen vóór een exploitatieverbod noodzakelijk wordt.

Na de update van vandaag worden in totaal 115 luchtvaartmaatschappijen verbannen uit het Europese luchtruim:

  • 109 luchtvaartmaatschappijen, gecertificeerd in 15 verschillende landen[1] waarvan de autoriteiten onvoldoende toezicht houden op de veiligheid;
  • zes individuele luchtvaartmaatschappijen, wegens veiligheidsproblemen bij deze maatschappijen zelf: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Suriname), Med-View Airlines (Nigeria) en Air Zimbabwe (Zimbabwe).

Drie andere maatschappijen krijgen exploitatiebeperkingen opgelegd en mogen alleen met specifieke vliegtuigtypes naar de EU vliegen: Air Koryo (Volksrepubliek Korea), Air Service Comores (Comoren) en Iran Air (Iran).

Achtergrondinformatie

De update van de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen die vandaag is bekendgemaakt, is gebaseerd op de unanieme mening van de luchtvaartveiligheidsdeskundigen van de lidstaten, die op 21 en 21 november 2019 zijn bijeengekomen onder de auspiciën van het EU-Comité voor de veiligheid van de luchtvaart (ASC). Dit comité wordt voorgezeten door de Europese Commissie, met de steun van het Agentschap van de Europese Unie voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA). De update kreeg ook de steun van de commissie Vervoer van het Europees Parlement i. De maatschappijen worden beoordeeld op basis van internationale veiligheidsnormen, met name die van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO).

De Commissie zoekt voortdurend naar manieren om de veiligheid van de luchtvaart te verbeteren, met name door, samen met luchtvaartautoriteiten over de hele wereld, inspanningen te leveren om de mondiale veiligheidsnormen te verhogen. Daarom zal de Commissie, via het EASA, in de loop van 2020 twee samenwerkingsprojecten uitvoeren om Angola en Mozambique te helpen hun systemen voor toezicht op de veiligheid verder te verbeteren.

Meer informatie:

Vragen & antwoorden over de zwarte lijst van luchtvaartmaatschappijen

Lijst van luchtvaartmaatschappijen waaraan een exploitatieverbod is opgelegd in de EU

Belang van de luchtvaart voor de Europese economie

Technische samenwerkingsprojecten van het EASA

[1]Afghanistan, Angola (met uitzondering van twee luchtvaartmaatschappijen), Republiek Congo, Democratische Republiek Congo, Djibouti, Equatoriaal Guinea, Eritrea, Kirgizië, Liberia, Libië, Moldavië (met uitzondering van drie luchtvaartmaatschappijen), Nepal, São Tomé en Príncipe, Sierra Leone en Sudan.