Brief regering; THC-monitor 2018-2019 en drie cannabisrapporten - Drugbeleid

Deze brief is onder nr. 451 toegevoegd aan dossier 24077 - Drugbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Drugbeleid; Brief regering; THC-monitor 2018-2019 en drie cannabisrapporten
Document date 03-12-2019
Publication date 04-12-2019
Nummer KST24077451
Reference 24077, nr. 451
Commission(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

24 077

Drugbeleid

Nr. 451    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 december 2019

Hierbij stuur ik u de THC-monitor 2018-2019, het rapport aanbod van cannabisproducten door coffeeshops en de factsheet gebruikswijzen van cannabis en de effecten en risico's daarvan1. Ik heb het Trimbos instituut opdracht gegeven hier onderzoek naar te doen en mij over de bevindingen te rapporteren. Hieronder vat ik de belangrijkste bevindingen kort samen.

THC-monitor 2018-2019

Het Trimbos instituut doet inmiddels 20 jaar onderzoek naar de THC-concentraties in wiet en hasj die door coffeeshops wordt aangeboden en afkomstig is van Nederlandse teelt en van import uit het buitenland. Uit het meest recente onderzoek blijkt dat het gemiddelde THC-percentage van Nederwiet op hetzelfde niveau is gebleven als de voorgaande meting (16,7%). Het THC-percentage van geïmporteerde hasj neemt de laatste jaren geleidelijk toe. Tijdens dit onderzoek is het gemiddelde percentage van 24,8% vastgesteld. In tegenstelling tot Nederwiet bevat geïmporteerde hasj een substantiële hoeveelheid CBD. Die hoeveelheid neemt de laatste jaren overigens geleidelijk af maar bedroeg bij dit laatste onderzoek nog ruim 6%. De gemiddelde verhouding in door coffeeshops aangeboden Nederwiet en geïmporteerde hasj is 80:20. Gemiddeld bedraagt de verkoopprijs per gram afgerond € 10,00.

Aanbod en gebruik van cannabisproducten in coffeeshops

In dit onderzoek is door middel van vragenlijsten aan coffeeshopeige-naren en via een focusgroep van coffeeshopeigenaren en cannabisconsu-menten het aanbod en gebruik van cannabisproducten in Nederlandse coffeeshops in kaart gebracht. Dit aanbod bestaat nog altijd voornamelijk uit zakjes wiet (62% van de omzet) en hasj (20%) en uit zogenaamde 1 Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl

kst-24077-451 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

voorgedraaide joints (16%). Het aanbod van eet- en drinkbare cannabisproducten is beperkt tot gemiddeld 2% van de omzet. Zo'n 90% van de consumenten rookt wiet en hasj in combinatie met tabak.

Gebruikswijzen van cannabis en hun effecten en gezondheidsrisico's

Deze factsheet geeft een overzicht van de verschillende gebruikswijzen van cannabis en hun effecten en gezondheidsrisico's op basis van beschikbare wetenschappelijke gegevens. Een belangrijke bevinding is dat het roken van cannabis in combinatie met tabak een groter gezondheidsrisico lijkt te vormen dan het puur roken van cannabis, vanwege de waarschijnlijke versterking van het risico op cannabisafhankelijkheid. Verder lijkt het verdampen (verhitten van cannabis en inhaleren van de vrijkomende damp) minder ongezond dan het roken van cannabis, omdat in dat geval minder schadelijke stoffen worden ingeademd. De afwezigheid van controle op achtergebleven resten van bestrijdingsmiddelen en schimmels op te consumeren cannabis vormt een gezondheidsrisico. Hoewel het eten van cannabis niet leidt tot klachten aan de luchtwegen vormt bij deze gebruikswijze, onder andere vanwege de lastige dosering en de tijdspanne tussen het eten en merkbare effecten, de onvoorspelbaarheid van mogelijk optredende onwenselijke effecten een risico.

Vooral de informatie die is neergelegd in de rapporten over het aanbod van cannabisproducten en de gebruikswijzen daarvan zal worden gebruikt bij de ontwikkeling van de preventie-aanpak zoals ik die in de brief, die ik samen met de Minister van Justitie en Veiligheid, op 29 oktober 2019 heb geschetst. Daarin is ook aangegeven dat zodra de precieze invulling van de aanvullende (Kamerstuk 34 997, nr. 32) preventieaanpak beschikbaar is, uw Kamer daarover informatie ontvangt.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 24 077, nr. 451 2


3.

Attachments

 
 
 

4.

More information

 

5.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.