Brief regering; Strategische koers Raad van Bestuur van Santiz over de plannen voor het ziekenhuis in Winterswijk - Ziekenhuiszorg

Deze brief is onder nr. 258 toegevoegd aan dossier 31016 - Ziekenhuiszorg.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Ziekenhuiszorg; Brief regering; Strategische koers Raad van Bestuur van Santiz over de plannen voor het ziekenhuis in Winterswijk
Document date 03-12-2019
Publication date 04-12-2019
Nummer KST31016258
Reference 31016, nr. 258
Commission(s) Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
External link original article
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2019-2020

31 016

Ziekenhuiszorg

Nr. 258    BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MEDISCHE ZORG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 3 december 2019

Kamerlid Van den Berg van het CDA heeft mondelinge Kamervragen ingediend over het bericht «Ziekenhuis Winterswijk verliest intensive care, kinderafdeling en verlosafdeling» in de Gelderlander (Handelingen II 2019/20, nr. 31, Vragen van het lid Van den Berg over het sluiten van afdelingen van het ziekenhuis Winterswijk). Naar aanleiding daarvan heb ik op 29 november 2019 met de Raad van Bestuur van Santiz (de overkoepelende organisatie van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem) en het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) Euregio gesproken over de plannen voor het ziekenhuis in Winterswijk.

Strategische koers Santiz

Samen met het stafbestuur en in overleg met ketenpartners wordt er door de Raad van Bestuur van Santiz gewerkt aan een strategische koers waarin wordt beschreven hoe voor alle inwoners van de Achterhoek toegankelijke, betaalbare en kwalitatief goede zorg aangeboden kan blijven worden. Hierbij wordt rekening gehouden met de toekomstige vraag aan zorg, de arbeidsmarktomstandigheden, nieuwe technologische ontwikkelingen en de bouw van een nieuw ziekenhuis vlak buiten Doetinchem. De verwachting is dat dit nieuwe ziekenhuis in 2025 in gebruik wordt genomen. De Raad van Bestuur wil met deze strategische koers bevorderen dat er tijdig duidelijkheid komt voor de inwoners van de regio over hoe de zorg voor hen in de toekomst georganiseerd wordt. Ook kan op basis van deze strategische koers samen met zorgverzekeraars en banken bekeken worden welke investeringen er nodig zijn voor de toekomst.

De Raad van Bestuur van Santiz geeft aan dat, ook in de toekomst, beide ziekenhuislocaties blijven bestaan en dat er de komende vijf jaar geen veranderingen in het zorgprofiel van het ziekenhuis in Winterswijk en Doetinchem zullen plaatsvinden. De Raad van Bestuur geeft ook aan dat de 24/7 Spoedeisende Hulp (SEH) en de Intensive Care (IC), Coronary Care kst-31016-258 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2019

Unit (CCU) en Stroke Care op beide locaties volledig intact zullen blijven. Het ROAZ Euregio bevestigt in goed overleg te zijn met de Santiz ziekenhuizen hierover.

De komende vijf jaar wil de Raad van Bestuur toewerken naar een sterker eigen profiel van beide locaties. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden om de (acute) verloskunde en de klinische kindergeneeskunde te verplaatsen van het ziekenhuis in Winterswijk naar de nieuwe locatie in Doetinchem na 2025. De reden voor dit voornemen is dat het voor beide ziekenhuizen een grote uitdaging is om met een relatief klein aantal bevallingen (800 bevallingen in Winterswijk, 1.100 in Doetinchem) en kinderbedden (circa 10 bedden in beide ziekenhuizen) op twee plekken 24/7 volledig geoutilleerde teams met adequaat opgeleide zorgprofessionals beschikbaar te hebben en te houden. De poliklinische zorg voor kinderen en de poliklinische geboortezorg blijft overigens volgens de Raad van Bestuur ook na 2025 in Winterswijk aanwezig.

Acute verloskunde Winterswijk

Volgens de gevoelige ziekenhuizenanalyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het ziekenhuis in Winterswijk een gevoelig ziekenhuis voor de afdelingen SEH en acute verloskunde voor 400 mensen in de regio. Dat betekent dat de afdeling voor acute verloskunde in Winterswijk niet kan sluiten. Het ziekenhuis in Winterswijk ontvangt een beschikbaarheidbijdrage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om acute verloskunde 24/7-uur te kunnen blijven aanbieden. Een bereikbaarheidsanalyse van de locatie van het nieuwe ziekenhuis bij Doetinchem aan de A18, dat naar verwachting in 2025 gerealiseerd wordt, zal uit moeten wijzen of het ziekenhuis in Winterswijk dan nog steeds een gevoelig ziekenhuis is. Uitgangspunt is dat het aantal inwoners met meer dan 45 minuten ritduur om naar een SEH of ziekenhuis met acute verloskunde te kunnen worden gebracht in de nieuwe situatie niet toeneemt in vergelijking met de huidige situatie. Ik heb de Raad van Bestuur ervan op de hoogte gesteld dat het uitgesloten is dat de acute verloskunde in Winterswijk kan sluiten, zolang er niet aan deze voorwaarden voldaan is. De gevolgen voor de toegankelijkheid (SEH, acute verloskunde) moeten dus eerst nog worden onderzocht en ook de bereikbaarheid van de toekomstige situatie moet opnieuw in kaart worden gebracht.

Zorgvuldig overleg

Ik heb aan de Raad van Bestuur van Santiz aangegeven dat bij voornemens over veranderingen in het aanbod van acute zorg, de stappen die zijn beschreven in de concept amvb over de beschikbaarheid en bereikbaarheid van acute zorg (Kamerstuk 29 247, nr. 292) gevolgd moeten worden voordat er definitieve besluitvorming plaatsvindt. Ik verwacht ook dat ze dit doen voor de niet acute zorg, zoals de klinische kindergeneeskunde. Dat betekent dus dat ik van de Raad van Bestuur verwacht dat zij, vóórdat definitieve besluitvorming over sluiting of verplaatsing van zorg plaatsvindt, zeer zorgvuldig overleg voeren met andere zorgketenpartners, gemeenten (gemeenteraad en gemeentebestuur), inwoners, patiënten en het ROAZ op een manier waarbij hun inbreng echt meegenomen kan worden in het besluitvormingsproces. Dat betekent dus niet alleen informeren, maar echt tweezijdig overleg voeren. Ik vind het belangrijk dat zij hun zorgen en suggesties kunnen uiten en verwacht van de Raad van Bestuur dat zij bij de besluiten die zij (na overleg met de zorgverzekeraars) nemen aangeven hoe zij bezwaren en voorstellen van betrokken zorgaanbieders, gemeenten en inwoners hebben meegewogen bij hun besluit. Ik vind het goed dat de Raad van

Bestuur tijdig een strategische koers heeft opgesteld. Op basis hiervan kan er een goede dialoog plaatsvinden met alle belanghebbenden.

Ook moeten er afspraken over de continuïteit van zorg klaarliggen met huisartsen, verloskundigen en ambulancediensten. Patiënten moeten weten waar zij terecht kunnen met hun acute zorgvraag, huisartsen/ verloskundigen moeten weten naar wie zij kunnen verwijzen en er moet voldoende ambulancecapaciteit zijn. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de NZa moeten tijdig geïnformeerd worden. Zorgverzekeraars zijn medeverantwoordelijk voor toegankelijke, betaalbare en goede zorg in de Achterhoek en zullen daarom hierin samen met de Raad van Bestuur optrekken. In het bestuurlijk ROAZ Euregio is de zorgverzekeraar vertegenwoordigd. De NZa ziet toe op de zorgplicht van zorgverzekeraars en heeft hier recent contact over gehad met de marktleiders in dit gebied. Zorgverzekeraars zijn geïnformeerd over de strategische koers en worden betrokken bij de verdere besprekingen over de toekomstige invulling van de zorgfuncties in Winterswijk en Doetinchem.

De Raad van Bestuur heeft bevestigd dat ze het besluitvormingsproces zorgvuldig zullen doorlopen. De toezichthouders (de IGJ en de NZa) zullen hierop toezien.

De Minister voor Medische Zorg,

B.J. Bruins

Tweede Kamer, vergaderjaar 2019-2020, 31 016, nr. 258 3


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.