Brede steun Europees Parlement voor klimaatresolutie

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Thursday, November 28 2019, 12:19.

Het Europees Parlement stemde vandaag over zijn positie over klimaatverandering, voorafgaand aan de VN-klimaattop in Madrid komende maand (COP25). Esther de Lange (CDA): “Ik ben blij met de zeer brede steun voor deze resolutie die er écht toe doet. Nu onze ambities duidelijk op papier staan en op een groot draagvlak konden rekenen, heeft het Europees Parlement een stevige basis voor de samenwerking met de nieuwe Europese Commissie op klimaatbeleid. Het CDA heeft altijd gezegd dat hogere klimaatdoelen alleen effect hebben als we daar op Europees niveau afspraken over maken. Aan die verkiezingsbelofte werken we nu, in lijn met de Nederlandse aanpak. De Commissie moet dus aan de slag en dat is hard nodig.

We hebben de verantwoordelijkheid om onze planeet beschermen, ook voor toekomstige generaties. Door wereldwijd voorop te lopen met groene industrie kunnen we in Europa banen behouden én effectief klimaatbeleid voeren, waar niemand buitenspel gezet wordt. We moeten dus ambitieus zijn, maar ook slim. Laten we niet als overmoedige klimaatstrijders te werk gaan, maar als klimaat-nerds. Die kijken naar wat werkt in de praktijk, innovatie stimuleren en mensen meenemen.

Het Europees Parlement nam vandaag ook een andere resolutie aan waarin de ‘noodtoestand’ voor het klimaat werd uitgeroepen. De Lange ziet hier weinig in: “er is een grote urgentie als het gaat om ons klimaat, dat is duidelijk. Maar met dit soort symboolpolitiek heb ik weinig. Het klinkt als paniekvoetbal en dat leidt niet tot goede besluiten. Het is nu juist zaak om serieus te blijven werken aan democratisch gedragen klimaatbeleid dat oog houdt voor iedereen. Met de brede steun voor de klimaatresolutie die wél gaat om de inhoud, hebben we dat nu.”

print