"God Exists, Her Name Is Petrunya” wins the Parliament’s 2019 Lux Film Prize - EU monitor

EU monitor
Saturday, July 4, 2020
calendar

"God Exists, Her Name Is Petrunya” wins the Parliament’s 2019 Lux Film Prize

Source: European Parliament (EP) i, published on Wednesday, November 27 2019.

De winnaar die woensdag door voorzitter Sassoli i bekend werd gemaakt is "God bestaat, haar naam is Petrunya', van Teona Mitevska .

Voorzitter Sassoli feliciteerde de finalisten en zei:

"Het is niet altijd gemakkelijk om met de complexiteit van ons dagelijks werk bezig te zijn zonder ons te verliezen in de technische aspecten van ons parlementair werk. In onze communicatie moeten we ook emoties kunnen overbrengen en nieuwe talen gebruiken. De LUX-filmprijs is daarbij een buitengewoon instrument. We moeten de LUX-filmprijs aangrijpen om kwesties rond immigratie, gezondheidszorg, feminisme en politieke ethiek op een andere manier te laten zien. De aanpak van de klimaatnoodtoestand, ons koloniale verleden, of het bespreken van ons maatschappijmodel aan de hand van films is een stimulerende uitdaging die moet worden aangemoedigd. Wij zijn het enige Parlement ter wereld dat een filmprijs uitreikt. Laten we hier trots op zijn".

De Voorzitter voegde hieraan toe: "Ik wil nogmaals herhalen dat we bijzonder trots mogen zijn op de LUX-filmprijs, de prijs van ons Parlement, van de regisseurs en auteurs. Het is een eer hen te ontmoeten. Lang leve de vrijheid van meningsuiting, lang leve de Europese film, lang leve de LUX-prijs".

"God bestaat, haar naam is Petrunya" van regisseur Teona Mitevska, is een coproductie van Noord-Macedonië, België, Slovenië, Kroatië en Frankrijk. Het vertelt het verhaal van een jonge werkloze vrouw die de race voor het heilige kruis wint tijdens de orthodoxe Driekoningen ceremonie. Plotseling heeft ze toegang tot een religieuze traditie die normaal gesproken alleen toegankelijk is voor mannen. De film wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan de feministische strijd tegen conservatieve samenlevingen.

De andere twee films die voor de prijs van 2019 werden voorgedragen waren:

De documentaire "Cold Case Hammarskjöld", een Deense, Noorse, Zweedse en Belgische coproductie van de Deense regisseur Mads Brügger en "The Realm" van Rodrigo Sorogoyen, die in Spanje en Frankrijk is gecoproduceerd.

Na de prijsuitreiking is om 15.30 uur een persconferentie gepland met de regisseurs en producenten van de drie films, vicevoorzitter Klara Dobrev (S&D, HU) en voorzitter van de Commissie cultuur van het Europees Parlement Sabine Verheyen (EVP, DE).

De persconferentie is hier live te volgen.