Eerste deel biografie oud-premier Wim Kok verschenen

Friday, November 15 2019, 13:40

DEN HAAG (PDC i) - Vandaag verscheen bij uitgeverij Prometheus Wim Kok, een leven op eigen kracht deel 1: Voor zijn mensen 1938-1994. Dit werk gaat in op het leven en de carrière van Kok tot het begin van zijn premierschap in 1994. De biografie begint bij de jeugd van Kok en gaat vooral over zijn tijd bij de vakbond, als PvdA-leider en minister van Financiën. Auteur van het boek is Marnix Krop.

Het beeld dat naar voren komt in de biografie is dat Kok een staatsman met twee kanten was. Hij was een familieman, maar ook een stugge, harde werker. Hij kon naar buiten toe fier en sterk acteren, maar zocht achter de schermen ook dikwijls dolend zijn weg. Dit wordt duidelijk aan de hand van diverse thema's die het politieke leven van Kok kenmerkten. Voorbeelden daarvan zijn het Akkoord van i Wassenaar, de WAO-crisis, de kabinetsformatie van 1989 i, de val van de muur, het Verdrag van Maastricht en de ideologische strijd binnen de PvdA.

Wim Kok overleed in 2018 op 80-jarige leeftijd in Amsterdam. Voor het schrijven van deze biografie zijn er tot kort voor zijn dood gesprekken met Kok gevoerd. Het tweede deel van de biografie, dat in zal gaan op Kok zijn premierschap, verschijnt naar verwachting in 2022.

De biografie staat nu op 1 in onze top 10 politieke biografieën:

Bron: Wim Kok: Voor zijn mensen 1938-1994