Parliament backs €1.6 million to help former workers of Carrefour Belgium

Source: European Parliament (EP) i, published on Thursday, November 14 2019.

Mobilisatie EU i-steunpakket van 1.632.028 euro ter ondersteuning van ontslagen Waalse werknemers bij het vinden van nieuwe baan.

De maatregel, die medegefinancierd wordt door het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG), is bedoeld om de 400 werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan via loopbaanbegeleiding, een beroepsopleiding, advies over ondernemerschap en steun bij het oprichten van een eigen bedrijf.

Daarnaast financiert de maatregel maximaal 330 werkloze jongeren onder de 25 jaar die momenteel geen onderwijs of opleiding volgen.

De totale geraamde financiering bedraagt 2,7 miljoen euro, waarvan 60% (1,6 miljoen euro) uit het EFG.

Het ontwerpverslag van José Manuel Fernandes (EVP, PT), waarin het Parlement i wordt aanbevolen de steun goed te keuren, is aangenomen met 558 stemmen voor en 63 stemmen tegen, bij 43 onthoudingen.

Volgende stappen

Om in werking te treden moet de maatregel ook door de Raad i worden goedgekeurd. Nog niet alle lidstaten hebben ingestemd met het steunpakket.

Achtergrond

Het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering (EFG) co-financiert op maat gesneden diensten om ontslagen werknemers te helpen een nieuwe baan te vinden. Het jaarlijkse plafond van het fonds bedraagt 150 miljoen euro. Naar aanleiding van de collectieve ontslagen bij Carrefour België heeft het Waalse Gewest een steunaanvraag bij het Europees Fonds voor de aanpassing aan de Globalisering (EGF) ingediend. Voor 400 van de ontslagen werknemers en 330 werkloze jongeren onder de 25 die geen onderwijs of opleiding volgen, wordt gepersonaliseerde job- begeleiding voorzien.

Volgens de Belgische federatie van handel en diensten heeft 67% van de Belgische consumenten in 2018 online geshopt, vergeleken met 46% in 2012. In totaal zegt 39% van de consumenten in 2019 meer online te winkelen dan het jaar ervoor. Meer informatie is te vinden in het voorstel van de Commissie.