Breed maat­schap­pelijk verzet tegen CETA bij hoor­zitting Tweede Kamer

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Thursday, November 7 2019.

7 november 2019

Tal van maatschappelijk organisaties uitten bij een openbare hoorzitting in de Tweede Kamer grote zorgen over het CETA-handelsverdrag met Canada. Als de Tweede of de Eerste Kamer in december tegen CETA stemt, is het vrijhandelsverdrag van de baan en zou het verdrag ingetrokken moeten worden.

“Vandaag is duidelijk geworden dat er echt breed maatschappelijk verzet is tegen CETA," zegt fractievoorzitter Esther Ouwehand, op wiens initiatief de hoorzitting door de Tweede Kamer georganiseerd werd. "Niet alleen de milieubeweging en de boeren zijn tegen CETA; ook vakbonden, Consumentenbond, wetenschappers en juristen hebben grote problemen met het verdrag. De politiek kan dit kraakheldere signaal uit de samenleving niet meer negeren."

CETA is een zogenoemd ‘breed’ handelsverdrag. Door CETA krijgen Nederlandse boeren te maken met oneerlijke concurrentie van Canadese boeren die tegen lagere standaarden produceren. Dierenwelzijnseisen zijn in Canada veel lager dan in Europa en het gifgebruik is er nog veel intensiever dan in Europa. Al met al leidt dit handelsverdrag, net als andere handelsverdragen, tot een race naar de bodem, onder meer in de landbouw.

Bovendien krijgen multinationals door CETA extra rechtsbescherming en wordt er in schimmige overlegclubjes door Canada en de Europese Commissie besloten over het aanpassen van regels, zonder dat het Europees of het Nederlands parlement daar nog iets over te zeggen heeft. CETA versterkt hierdoor de positie van multinationals ten opzichte van werknemers en andere burgers en versterkt de positie van de Europese Commissie ten opzichte van het Europees Parlement en de nationale parlementen. Ook wordt het voeren van eigen klimaatbeleid door Nederland en Europa een stuk lastiger.

"Wij zullen de komende weken keihard oppositie blijven voeren tegen CETA," zegt Ouwehand. "We zijn er zeker van dat dit verdrag door de Tweede of de Eerste Kamer wordt weggestemd.”