Omtzigt: Extern onafhankelijk onderzoek nodig naar hoe de belastingdienst omgaat met burgers en kleine bedrijven

Source: Christen-Democratisch Appèl (CDA) i, published on Monday, October 28 2019.

Het CDA wil dat er een externe commissie wordt ingesteld die gaat kijken hoe mensen met schulden of vermoedens van belastingfraude behandeld worden. CDA woordvoerder Pieter Omtzigt zal dit tijdens de behandeling van het belastingplan voorstellen. ‘We zien aan de lopende band grote problemen bij de belastingdienst ten opzichte van burgers en kleine bedrijven waarbij zij het gevoel hebben van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Daarom wil het CDA een onafhankelijke externe commissie,’ aldus Omtzigt. Die moet gaan kijken hoe de belastingdienst met burgers en kleine ondernemers omgaat.

De belastingdienst is veruit de grootste beslaglegger van Nederland. Zeker 100.000 keer per jaar legt de belastingdienst beslag en stelt zij de beslagvrije voet vast. ‘Maar bijna altijd gaat dat verkeerd en wordt hij te laag vastgesteld. Dit leidt tot wanhoop en paniek. En helemaal bij mensen die niets verkeerd gedaan hebben. Al in 2017 is een wet aangenomen, waardoor de belastingdienst de beslagvrije voet -waardoor mensen kunnen overleven - automatisch goed zou vaststellen. De ingang van de wet wordt iedere keer uitgesteld, omdat de belastingdienst het niet aankan. Bij de wetsbehandeling lag er nog een uitvoeringstoets, die zei dat het heel eenvoudig was: er waren alleen maar groene vlaggetjes. Nu er uitstel is tot 2021 zou er, na een vraag van Rene Peters (CDA) en mij een nieuwe toets komen, maar die is er niet. Maar er is wel iedere keer onverklaarbaar uitstel.

Omtzigt: “We zien niet alleen bij de kinderopvangtoeslag schrijnende situaties, maar ook elders mensen die tegen muren aanlopen. De belastingdienst is dan ook nog vaak onbereikbaar, brieven raken kwijt en er is geen contactpersoon met telefoonnummer en email adres, tenzij je een groot bedrijf bent”. De onderzoekscommissie gaat niet over de CAF kinderopvangtoeslag zaken. Daarvoor moet nu snel een oplossing komen. Die had er eigenlijk al op 1 oktober moeten liggen.

De commissie kan bijvoorbeeld door een oud-ombudsman of een oud-rechter worden voorgezeten. Die kan nagaan of de belastingdienst handelt volgens de wetten en of burgers en kleine ondernemers wel voldoende mogelijkheden hebben ten opzichte van de belastingdienst. En die moet ook vaststellen wat een burger of bedrijf effectief kan doen wanneer de belastingdienst zich niet aan wetten houdt, er meer dan een jaar over doet om een besluit om een bezwaar te nemen of wanneer de incasso tot schrijnende situaties leidt.