Bezoek Henk Krol groot nieuws in Taiwan

Source: 50PLUS i, published on Thursday, October 24 2019.

Het werkbezoek van een Nederlandse parlementaire delegatie onder leiding van Henk Krol is al dagen voorpaginanieuws in Taiwan.

Kranten op het eiland, maar ook radio en televisie besteden ruim aandacht aan het vierdaagse werkbezoek van de Nederlandse delegatie die onder leiding staat van de fractieleider van 50PLUS in de Tweede Kamer. Behalve Henk Krol maken ook 50PLUS senator Martine Baay, het oud VVD-Kamerlid Han ten Broeke en René Cuperus deel uit van de parlementaire delegatie. De laatste twee vertegenwoordigen twee Nederlandse denktanks.

Nederland onderhoudt vanwege het Eén Chinabeleid geen formele diplomatieke relaties met het eiland dat door China gezien wordt als een (afvallige) Chinese provincie.

De reis van de delegatie wordt breed gesteund door de Nederlandse Tweede Kamer. Eerder deze maand nam de Tweede Kamer een motie van het CDA aan waarin de Nederlandse regering werd gevraagd om te pleiten voor de participatie van Taiwan binnen internationale organisaties. China werkt dat tegen, maar de Tweede Kamer vindt dat Taiwan als een van de weinige Aziatische democratieën meer steun verdient. Nederland is de grootste Europese investeerder op het eiland en de een van de grootste Europese handelspartners van Taiwan.

Taiwan stelt de Nederlandse aandacht zeer op prijs. Vandaar dat voor de delegatie onder leiding van Henk Krol alle deuren open gaan in de Taiwanese hoofdstad Taipei en in andere steden. Zo ontmoette de delegatie eerder deze week de minister van Buitenlandse Zaken Jaushieh Joseph Wu. Gisteren werd de delegatie met alle egards ontvangen door president Tsai Ing-wen. Die bedankte Henk Krol en de Nederlandse delegatie voor de steun en samenwerking. Eerder al ontmoetten Henk en zijn delegatie de vicepresident en hoge functionarissen van het ministerie van Volksgezondheid. Ook werd een verzorgingshuis bezocht. Taiwan staat bekend om zijn uitstekende ouderenzorg.