Gezamenlijke verklaring en belangrijkste conclusies na de tripartiete sociale top

Source: European Commission (EC) i, published on Wednesday, October 16 2019.

Na afloop van de tripartiete sociale top van vandaag rond het thema “vooruitgang boeken met de sociale en economische dimensie voor een concurrerend, eerlijk en duurzaam Europa: de rol van de sociale partners en de sociale dialoog” hebben de voorzitter van de Europese Commissie i Jean-Claude Juncker i, de premier van Finland Antti Rinne, de voorzitter van BusinessEurope Pierre Gattaz en de secretaris-generaal van het Europees Verbond van Vakverenigingen Luca Visentini de volgende verklaring afgelegd:

Jean‑Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, beklemtoonde: “Europa stelt het beter dan vijf jaar geleden. Er zijn meer dan 14 miljoen banen gecreëerd en een recordaantal van 241 miljoen mensen is aan het werk in de Unie. Met meer dan 24 wetgevingsinitiatieven die ter ondersteuning daarvan zijn aangenomen, is de Europese pijler van sociale rechten een realiteit geworden en dat maakt verschil voor het leven van de Europeanen, onder meer door een beter evenwicht tussen werk en privéleven of meer rechtvaardigheid op de arbeidsmarkt. In een snel veranderende wereld is het meer dan ooit belangrijk de sociale dimensie van de Europese Unie hoog te houden. Europa zal immers sociaal zijn of niet zijn.

Vanwege het roulerende voorzitterschap onderstreepte de premier van Finland Antti Rinne: “Wij moeten van de EU de meest concurrerende, sociaal rechtvaardige en koolstofarme economie van de wereld maken. Om duurzame groei tot stand te brengen moeten we investeren in vaardigheden, educatie en meer sociale rechtvaardigheid en gelijkheid. We moeten begrijpen dat er geen sprake kan zijn van economische duurzaamheid zonder sociale en ecologische duurzaamheid.

Luca Visentini, secretaris-generaal van het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), verklaarde: “Europa moet zijn economisch beleid radicaal veranderen om de groei duurzamer te maken, zowel op sociaal vlak als wat het milieu betreft. Voor openbare en particuliere investeringen maar ook op het gebied van arbeidsparticipatie en loonontwikkelingen is het niveau van vóór de crisis nog lang niet bereikt en zijn krachtige impulsen nodig door het economisch bestuur van de EU te hervormen, een gezond industrieel beleid te voeren en de sociale dialoog en de collectieve onderhandelingen in alle EU-lidstaten te versterken. Europa moet de uitdagingen van klimaatverandering, digitalisering, automatisering en mondialisering op rechtvaardige en inclusieve wijze aanpakken. Een sociaal rechtvaardige transitie zal overheidsinvesteringen vereisen zodat hoogwaardige banen wordt gecreëerd in schone industrieën, en alle werknemers recht hebben op levenslang leren en regeringen en werkgevers samenwerken met vakbonden om verandering te ondervangen en te beheren.”

Pierre Gattaz, voorzitter van BusinessEurope, verklaarde namens de werkgevers (BusinessEurope, CEEP, SMEunited): “Een bloeiende economie is essentieel voor de verdere ontwikkeling en convergentie van Europa. Willen we onze industriële basis in Europa versterken en op lange termijn economische groei en banen genereren, dan moeten we een sleutelrol toekennen aan een ambitieuze industriestrategie, samen met een ondersteunende strategie voor kleine en middelgrote ondernemingen. We moeten rekening houden met de ondersteunende rol die efficiënte en doeltreffende openbare diensten daarin vervullen. Om de duurzaamheid van ons sociaal model te verzekeren moet het concurrentievermogen van onze Europese Unie behouden blijven. Economische duurzaamheid vormt de grondslag voor productieve investeringen die nodig zijn voor sociale ontwikkeling en milieubescherming. Wat we willen uitgeven, moeten we eerst verdienen. De werkgevers zijn bereid te werken aan doeltreffende oplossingen, samen met de vakbonden in hun rol als sociale partners, maar ook in de tripartiete samenwerking met de Europese Commissie en de nationale regeringen.

Achtergrond

De tripartiete sociale top vindt tweemaal per jaar plaats, telkens vóór de voorjaarsbijeenkomst en de najaarsbijeenkomst van de Europese Raad. Het is een gelegenheid voor een constructieve gedachtewisseling tussen de leiders van Europese werknemers- en werkgeversorganisaties, de Europese Commissie, de Europese Raad, de staatshoofden en regeringsleiders van de EU en de ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken van de lidstaten die het huidige en het komende voorzitterschap van de Raad van de EU bekleden.

Het belangrijkste onderwerp van de tripartiete sociale top was "vooruitgang boeken met de sociale en economische dimensie voor een concurrerend, eerlijk en duurzaam Europa: de rol van de sociale partners en de sociale dialoog". De besprekingen waren toegespitst op drie subthema's:

  • een rechtvaardige overgang naar een klimaatneutrale economie
  • investeren in vaardigheden en betere toegang tot volwassenenopleiding
  • ontwerpen van een toekomstbestendig industriebeleid.

STATEMENT/19/6090

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail