Europees burger­ini­ti­atief 'Stop de kooien' haalt meer dan 1,5 miljoen hand­te­ke­ningen op

Source: Partij voor de Dieren (PvdD) i, published on Friday, October 11 2019.

11 oktober 2019

Meer dan anderhalf miljoen mensen hebben het Europese burgerinitiatief ‘Stop de Kooien’ ondertekend. Dat vierde onze Europarlementariër Anja Hazekamp deze week samen met de organisatoren van het burgerinitiatief.

"De handtekeningen van al deze mensen zijn een grote steun in de rug in het gevecht tegen kooihuisvesting van dieren in de landbouw. Meer dan 700 miljoen dieren worden jaarlijks opgesloten in kooien, alleen al in Europa. Deze dieren hebben geen enkele kans om zich op normale wijze te ontwikkelen of om hun natuurlijk gedrag uit te oefenen. De kooien staan symbool voor wat er mis is met ons landbouwsysteem. De Partij voor de Dieren gaat er alles aan doen om de Europese Commissie end e EU-lidstaten gehoor te laten geven aan dit burgerinitiatief," zegt Hazekamp.

Wat gebeurt er nu?

Alle handtekeningen worden nu gecontroleerd. Vervolgens is er een hoorzitting in het Europees Parlement, waarbij de organisatoren hun burgerinitiatief mogen toelichten. Ook de Europese Commissie is bij die hoorzitting aanwezig. Het Europees Parlement kan naar aanleiding van het burgerinitiatief - via een motie - vragen om een wetsvoorstel dat het houden van dieren in kooien verbiedt. De Europese Commissie beslist vervolgens of ze ook echt met zo een wetsvoorstel komt.