EU-begroting 2021-2027: tijd om knopen door te hakken

Source: European Commission (EC) i, published on Wednesday, October 9 2019.

In de aanloop naar de Europese Raad i van 17 en 18 oktober roept de Europese Commissie i de staatshoofden en regeringsleiders van de EU i ertoe op politieke richtsnoeren en een nieuwe impuls te geven aan de onderhandelingen om vóór het einde van dit jaar tot een akkoord te komen over een billijke, evenwichtige en moderne langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027. Het volgende meerjarig financieel kader (MFK) moet berekend zijn op de uitdagingen van vandaag en morgen, zodat de EU kan leveren wat de burgers verwachten.

In een vandaag gepubliceerde mededeling schetst de Europese Commissie de belangrijkste punten waarover de EU-leiders zich moeten buigen en duidelijk uitspreken voordat op korte termijn een akkoord kan worden bereikt. Het gaat onder meer om:

  • het algemene niveau van de financiering in samenhang met de gezamenlijke prioriteiten van de Unie;
  • een moderne begroting met een goed evenwicht tussen de beleidsterreinen en een sterke focus op EU-meerwaarde;
  • een meer transparante financiering van de EU-begroting en de invoering van nieuwe inkomstenbronnen ter ondersteuning van de prioriteiten en ter verlichting van de nationale bijdragelast, en
  • een grotere beleidscoherentie, door middel van een sterkere koppeling van financiering en beleidsprioriteiten en krachtigere instrumenten ter bescherming van de EU-begroting tegen tekortkomingen op het gebied van de rechtsstaat.

Strategische beslissingen over deze elementen moeten de lopende onderhandelingen over de volgende langetermijnbegroting van de EU vooruithelpen met het oog op een akkoord voor het einde van het jaar, zoals de EU-leiders in juni zijn overeengekomen.

Jean-Claude Juncker i, voorzitter van de Europese Commissie: “De langetermijnbegroting van de EU, dat is dingen doen waar de EU voor de grootste meerwaarde zorgt. Dat is investeren in pan-Europees, internationaal toonaangevend onderzoek. Dat is grensoverschrijdende infrastructuur, steun voor kleine ondernemingen en een vangnet voor onze landbouwers financieren. Dat is onderwijs in een ander Europees land voor een generatie jonge Europeanen mogelijk maken. Dat zijn de prioriteiten die in het voorstel van de Commissie voor de komende zeven jaar tot uiting komen. Daarenboven is het voorstel een toekomstgericht, verantwoordelijk en pragmatisch plan om meer te doen met minder. Ik doe een oproep tot het Europees Parlement i en de lidstaten om snel tot een akkoord te komen.”

Commissaris voor Begroting en Personeelszaken, Günther H. Oettinger i: “De Commissie heeft in de lente van vorig jaar een goed voorstel gedaan voor de volgende langetermijnbegroting van de EU dat algemeen werd erkend als een stevige onderhandelingsbasis. De werkzaamheden zijn nu, 16 maanden later, goed opgeschoten, maar de tijd dringt. Het is nodig dat iedereen nu aan een compromis werkt. We moeten een extra inspanning leveren en tot het einde doorgaan. Op een moment waarop zich grote uitdagingen aandienen, kan Europa zich geen uitstel van zijn langetermijnbegroting veroorloven. De burgers wachten op resultaten; het is tijd om verantwoordelijkheid te tonen. Het is tijd om knopen door te hakken.”

In mei en juni 2018 deed de Commissie een voorstel voor een nieuwe en moderne, bij de prioriteiten van de Unie aansluitende langetermijnbegroting, dat wetgevingsvoorstellen voor de 37 sectorale programma's omvatte. Op basis daarvan is zowel in het Europees Parlement als in de Raad i al veel werk verzet. Er is vooruitgang geboekt wat het algemene kader en diverse sectorale voorstellen betreft.

Maar er moet nog meer worden gedaan. Nu de onderhandelingen in de beslissende fase zijn gekomen, zijn strategische richtsnoeren van de leiders cruciaal opdat de nieuwe programma's tijdig op 1 januari 2021 van start kunnen gaan.

  • Een begroting die in verhouding staat tot de doelstellingen

De Commissie heeft een langetermijnbegroting voorgesteld van 1,114 % van het bruto nationaal inkomen (bni) van de EU27. De Unie met 27 investeert momenteel 1,16 % van bni van de EU27, inclusief het Europees Ontwikkelingsfonds. De voorgestelde begroting is derhalve reeds kleiner dan de huidige. Indien de EU-begroting nog verder wordt teruggeschroefd, zal de Unie moeilijker haar prioriteiten kunnen verwezenlijken en landbouwers, studenten, onderzoekers en honderdduizenden andere begunstigden van de EU-begroting de broodnodige steun kunnen verlenen. De leiders moeten daarom voor een realistische begroting gaan die in verhouding staat tot de doelstellingen.

  • Een eerlijkere financiering van de EU-begroting

Sommige van de rijkste lidstaten van de EU genieten momenteel een vermindering of korting op hun bijdragen aan de EU-begroting en betalen daardoor het minst in verhouding tot hun bruto nationaal inkomen per hoofd van de bevolking (zie bijlage). Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk - waarvoor het systeem van kortingen in 1984 is ingevoerd - is een gelegenheid om de ontvangstenzijde van de EU-begroting te hervormen en een ondoorzichtig, tot scheeftrekkingen leidend systeem aan te pakken. De leiders moeten van deze gelegenheid gebruikmaken om zich achter een eerlijkere financiering van de EU-begroting te scharen.

  • De EU-begroting moderniseren: de ontvangstenzijde

Dit is ook het moment om te kijken naar nieuwe bronnen van inkomsten voor de EU-begroting die nauwer samenhangen met de beleidsprioriteiten van de EU. Mogelijke bronnen zijn de inkomsten uit het emissiehandelssysteem of bijdragen gebaseerd op niet-gerecycleerd plastic. De leiders moeten gebruikmaken van het grotere momentum voor deze nieuwe vormen van eigen middelen en besluiten om de inkomstenbronnen voor de EU-begroting te diversifiëren.

  • De EU-begroting moderniseren: de uitgavenzijde

In haar voorstel voor de langetermijnbegroting van de EU heeft de Commissie een nieuw evenwicht tussen de uit de EU-begroting gefinancierde beleidsterreinen voorgesteld. Het cohesiebeleid en het gemeenschappelijk landbouwbeleid behouden weliswaar een belangrijke rol in de toekomst van Europa, maar worden gemoderniseerd in lijn met de nieuwe prioriteiten. Terzelfdertijd wordt meer geld uitgetrokken voor essentiële beleidsterreinen zoals onderzoek en innovatie, mobiliteit van studenten, klimaatactie, migratie, grensbeheer en veiligheid, en digitalisering, alsook voor defensie en het externe optreden van de Unie. Deze inspanningen om de EU-begroting te moderniseren en ervoor te zorgen dat zij resultaten oplevert die mensen belangrijk vinden, dienen door de leiders te worden gesteund.

Achtergrond

Op 2 mei 2018 heeft de Commissie een voorstel ingediend voor een billijke, evenwichtige en moderne begroting om de prioriteiten waar te maken die de EU-leiders in 2016 in Bratislava en in 2017 in Rome hebben vastgesteld. Dit voorstel werd onmiddellijk gevolgd door wetgevingsvoorstellen voor de 37 sectorale programma's die deel uitmaken van de toekomstige langetermijnbegroting.

Sindsdien werkt de Commissie samen met de roulerende voorzitterschappen van de Raad en in nauw overleg met het Europees Parlement om de onderhandelingen vooruit te helpen. Overeenkomstig de conclusies van de Europese Raad van 20 en 21 juni 2019 zou vóór het einde van het jaar een akkoord moeten worden bereikt. De Commissie is eveneens de mening toegedaan dat het essentieel is deze timing aan te houden, ten behoeve van de honderdduizenden studenten, landbouwers en onderzoekers in heel Europa, alsook voor alle andere begunstigden van de EU-begroting.

Meer informatie

BIJLAGE

IP/19/6039

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail