Kabinet heeft stikstofcrisis nog steeds niet onder controle - EU monitor

EU monitor
Saturday, July 11, 2020
calendar

Kabinet heeft stikstofcrisis nog steeds niet onder controle

Source: GroenLinks (GL) i, published on Friday, October 4 2019.

Het kabinet kwam vandaag met een reactie op het advies van de commissie-Remkes, die oplossingen voorstelt om de stikstofuitstoot in Nederland omlaag te brengen. De inzet van het kabinet is veel te vaag en de aanpak veel te traag, concludeert GroenLinks. Jesse Klaver zegt in een reactie: "Het kabinet heeft de stikstofcrisis nog steeds niet onder controle. De plannen die vandaag zijn aangekondigd zijn boterzacht, niet concreet en de aanpak gaat veel te traag."

Klaver: "Terwijl de bouw al maanden stil ligt en de natuur hersteld moet worden, gaat het kabinet gaan nu pas beginnen met plannen opstellen, inventarisaties maken en het is zelfs nog onduidelijk hoeveel geld er beschikbaar is voor natuur en voor boeren. Terwijl we al vier maanden weten wat er moet gebeuren: verkleinen van de veestapel en verlagen van de maximumsnelheid. Maar nog steeds heeft het kabinet geen begin voor een plan wat er per natuurgebied moet gaan gebeuren.

Ook wordt er door het kabinet nu geen cent uitgetrokken om boeren uit te kopen of natuur te herstellen. Boeren, bouwers en natuurliefhebbers: niemand is met het plan van vandaag veel wijzer geworden.

Als boeren één ding verdienen, dan is het eerlijkheid en duidelijkheid van de politiek. Politici die beloven dat sanering van de veestapel puur op basis van vrijwilligheid zal plaatsvinden doen, om eerlijk te zijn, beloftes die echt ongeloofwaardig zijn."